Adakah anda akan membeli mawar Hari Valentine dengan potongan harga 94%?

Apakah kos percintaan?

Walaupun dengan standard markup Hari Valentine, perbezaan harga sangat mengejutkan. Semasa festival cinta baru-baru ini, sebuah kedai bunga mewah di Shanghai menjual 99 sejambak mawar merah panjang untuk 1,568 yuan ($250). Terdapat juga ungkapan pemujaan yang serupa di Internet, harganya 88 yuan, yang sangat sesuai untuk dompet.

Tetapi bagaimana untuk menjelaskan perbezaan harga 94%?

Platform e-dagang seperti Pinduoduo, yang menyediakan sejambak 88 yuan, dapat menghubungkan petani bunga secara langsung dengan pengguna, menghilangkan orang tengah yang menambah lapisan kos ketika bunga mengalir dari ladang ke kedai bunga. Dengan mengumpulkan keperluan berjuta-juta pengguna dalam talian, platform e-dagang dapat mewujudkan skala ekonomi untuk pedagang, yang dapat memberikan penjimatan kos kepada pengguna dengan harga yang lebih rendah.

Harga rendah harian seterusnya mewujudkan permintaan untuk bunga sepanjang tahun, mencetuskan trend pengguna baru untuk membeli bunga mengikut budi bicara.

Menurut data syarikat, penjualan bunga Pinduoduo meningkat 150% pada tahun 2021, dan penjualan tanaman pasu meningkat 60%. Wanita merangkumi lebih daripada 65% pembeli bunga, yang kebanyakannya tidak membeli bunga untuk majlis tertentu.

Ambil Luo, seorang sarjana Universiti Chongqing, yang membeli sekumpulan bunga bakung oriental secara dalam talian pada bulan Januari untuk menerangi bilik asrama. Atau Cik Yuan dari Guizhou, yang membeli periuk anggrek dalam talian setelah melihat rakannya memamerkan anggrek mereka di platform media sosial seperti Douyin, Weibo, dan Xiaohongshu.

Seperti produk pertanian lain, kebanyakan jualan bunga masih dijalankan melalui sistem pengedaran borong tradisional. Penanam bunga menjual kepada pemborong, dan pemborong menjual kepada pemborong lain,   ·   Ia kemudian dijual kepada peruncit dalam susunan trapezoid lima hingga enam peringkat. Setiap peringkat rantaian bekalan membawa kepada kos tambahan dan harga yang lebih tinggi.

Tetapi pengeluar bunga semakin meneroka saluran dalam talian untuk memperluas pengedaran mereka.

Shigou Town, Guangdong, kawasan penanaman orkid yang besar di selatan China, dengan lebih daripada 5,000 tumbuhan  Mu  Kawasan penanaman adalah besar, dengan pengeluaran tahunan sebanyak 33 juta anak benih. Meningkatkan kawasan penanaman sebanyak 1000  MuRangkul & nbsp selepas jualan dalam talian; .

Ling Weibin, yang dilahirkan dalam keluarga penanam anggrek di Bandar Shigou, adalah salah satu orang terpantas yang merebut peluang perniagaan dalam talian.  

Lihat juga:Petani Berry dari Pertandingan Pertanian Pinduoduo Smart menggunakan AI untuk meningkatkan produktiviti dan pendapatan

Ling meminta ayahnya memberikan ceramah kepada pengguna melalui siaran langsung mengenai topik seperti bagaimana memilih dan menjaga anggrek. Mesyuarat ini menarik banyak pengikut dan diterjemahkan ke dalam jualan yang lebih tinggi. Keluarga Lin menganggarkan bahawa pesanan dalam talian kini lebih daripada sepuluh kali ganda daripada penjualan luar talian mereka.

Livestreaming juga menyediakan saluran maklum balas langsung yang tidak tersedia untuk penjualan luar talian. Sebagai contoh, ayah Ling memperkenalkan varieti anggrek yang lebih pendek setelah pengguna melaporkan bahawa mereka mempunyai ruang yang terhad untuk mempamerkan anggrek yang lebih besar.

Seperti yang dilakukan untuk pengeluar buah-buahan dan sayur-sayuran, e-commerce telah membantu mempermudah rantaian bekalan bunga dan menjimatkan kos pengguna.

Ini tentunya membantu para pelamar untuk menarik perhatian. Siapa kata percintaan mesti membakar lubang di dalam poket?