A.S. secara rasmi mengeluarkan Xiaomi dari senarai hitam

Syarikat elektronik China Xiaomi mengumumkan di Bursa Saham Hong Kong pada hari Rabu pagi bahawa Mahkamah Daerah AS untuk Daerah Columbia membuat keputusan akhir mengenai penunjukan syarikat itu sebelumnya sebagai “Komunis China Military Corporation” (CCMC) pada jam 4 petang ET pada 25 Mei.

“Semasa menjatuhkan tuduhan ini, mahkamah secara rasmi mencabut semua sekatan terhadap orang Amerika yang membeli atau memegang sekuriti syarikat,” kata kenyataan rasmi Xiaomi. Syarikat itu akhirnya membatalkan keputusan sebelumnya setelah berbulan-bulan menuntut.

Pada bulan Januari, pada hari-hari terakhir presiden Donald Trump, syarikat teknologi yang berpusat di Beijing itu disenarai hitam oleh CCMC Jabatan Pertahanan A.S. Secara keseluruhan, kerajaan AS telah menyenarai hitam sembilan syarikat China.

Disenarai hitam menyebabkan harga saham Xiaomi menjunam. Pegawai syarikat bertindak balas dengan kuat terhadap berita itu, mengesahkan bahawa ia tidak dimiliki, dikawal atau dikaitkan dengan tentera China, ataupun syarikat ketenteraan China seperti yang ditakrifkan oleh undang-undang NDAA AS.

Lihat juga:Xiaomi menduduki tempat ke-4 dalam 50 jenama global BrandZ teratas, diikuti oleh OPPO di kedudukan ke-6

“Syarikat mengulangi bahawa ia adalah syarikat yang terbuka, telus, diperdagangkan secara terbuka, dikendalikan dan diuruskan secara bebas,” kata Lei Jun, ketua Xiaomi, dalam satu kenyataan.