60 permainan dalam talian baru China diluluskan secara rasmi

Pentadbiran Akhbar dan Penerbitan Negara ChinaPerincian kelulusan pengawal selia untuk permainan dalam talian domestik baru pada bulan Jun dikeluarkan pada hari Selasa, termasuk sejumlah 60 permainan yang melibatkan syarikat seperti miHoYo, Migu Interactive Entertainment dan Hero Games.

Ini adalah kumpulan kedua permainan dalam talian yang telah dikaji semula di China setakat ini tahun ini. Pada bulan April tahun ini, sebanyak 45 permainan dalam talian China dikeluarkan secara rasmi dan dilesenkan untuk beroperasi. Terpengaruh dengan berita itu, harga saham AS saham permainan konsep China meningkat, dengan stesen B naik lebih dari 5%, dan NetEase dan Douyu masing-masing naik 2.5%.

Permainan baru dari Tencent dan NetEase masih belum termasuk dalam pusingan kelulusan terbaru. Kedua-dua syarikat mempunyai bahagian pasaran gabungan lebih daripada 60%. Walau bagaimanapun, penganalisis pasaran percaya bahawa mereka tidak akan terlepas kelulusan penerbitan dan operasi permainan, dan permainan baru akan membantu perniagaan pasaran tempatan kembali ke saluran pertumbuhan.

Dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti pneumonia mahkota baru, diharapkan syarikat permainan mungkin menghadapi persekitaran operasi yang sukar pada Q2 tahun ini. Di bawah pengawasan peraturan yang bertujuan untuk mencegah anak di bawah umur terlibat, sektor perniagaan seperti penerbitan permainan juga terjejas.

Perkhidmatan tambah nilai perniagaan teratas Tencent (termasuk pendapatan permainan dan rangkaian sosialnya) memperoleh pendapatan 72.7 bilion yuan ($10.9 bilion) pada Q1 2022, peningkatan tahun ke tahun hanya 0.41%. Pendapatan permainan di pasaran tempatan turun 1 peratus menjadi 33 bilion yuan ($4,95 bilion), sebahagian besarnya disebabkan oleh kesan langsung dan tidak langsung dari pelbagai langkah perlindungan untuk anak di bawah umur yang membatasi jumlah pengguna aktif dan berbayar.

Lihat juga:Pendapatan industri permainan China mencapai AS $341 juta pada bulan April

Sebelumnya, ada ketidakpastian mengenai waktu penerbitan rasmi dan persetujuan operasi permainan China, dan syarikat permainan pada umumnya menurunkan harapan mereka untuk tahun 2022. Data Gamma “Laporan Industri Permainan China 2021” menunjukkan bahawa pada tahun 2021, pendapatan pasaran permainan China adalah 296.513 bilion yuan (44.48 bilion dolar AS), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 6.4%, dan kadar pertumbuhannya jauh lebih perlahan daripada 20.71% pada tahun 2020. Pendapatan permainan mudah alih adalah 225.538 bilion yuan, dan bahagian keseluruhannya semakin meningkat.