23 permainan mudah alih China berada di antara 100 buku terlaris AS pada tahun 2022

Syarikat penyelidikan aplikasi mudah alih Sensor Tower melaporkan pada 28 Julai bahawa:Pada separuh pertama tahun 2022, sebanyak 23 permainan mudah alih China memasuki 100 buku terlaris di Amerika Syarikat, berjumlah $1.41 bilion, atau 20.6% daripada jumlah pendapatan 100 teratas.

“True God Impact” yang dikembangkan oleh syarikat permainan China miHoYo mengekalkan kedudukan teratas di Amerika Syarikat dengan pendapatan $140 juta. “State of Survival,” “Call of Duty Mobile” dan “Kingdom Rising” masing-masing menduduki tempat kedua hingga keempat, dengan pendapatan lebih dari 100 juta yuan ($14.82) pada separuh pertama 2022.

Di samping itu, permainan RPG “Teka-teki dan Survival” menunjukkan prestasi yang sangat baik pada separuh pertama tahun ini. Permainan ini termasuk ciri-ciri permainan match-three. Pendapatannya meningkat 15.5% bulan ke bulan, dan kedudukannya meningkat dari kesembilan ke keenam.

Dari segi jumlah muat turun, pada separuh pertama tahun 2022, 9 permainan mudah alih China berada di antara 100 muat turun teratas di Amerika Syarikat. Antaranya, “Call of Duty Mobile” yang dilancarkan bersama oleh Activision Blizzard dan Tencent mengekalkan tempat pertama di antara semua permainan China yang dikendalikan di luar negara dengan hampir 6 juta muat turun. Permainan menembak IP “Apex Mobile Games” yang dikembangkan bersama oleh Tencent Lightspeed & Quantum Studio dan Electronic Arts dilancarkan pada 17 Mei 2022, dan segera menduduki tempat pertama dalam senarai muat turun AS, dan bahkan di senarai muat turun AS di H1. Tempat kedua.

Pada tahun 2022, pendapatan pasaran permainan mudah alih H1 AS mencapai 11.4 bilion dolar AS, penurunan ketara pertama sejak wabak global wabak pneumonia mahkota baru pada tahun 2020.

Lihat juga:Industri permainan China mencapai pendapatan H1 sebanyak AS $2.18 bilion

Pada tahun 2022, pendapatan permainan mudah alih platform Google Play di pasaran permainan mudah alih H1 AS hanya AS $4.6 bilion, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 20.2%, sementara platform iOS pada dasarnya sama dengan tempoh yang sama pada tahun 2021, dengan perbelanjaan pengguna AS $6.8 bilion. Prestasi pendapatan yang lemah dari beberapa permainan mudah alih terkemuka seperti “Candy Crush Legend” dan “Coin Master” adalah sebab utama penurunan pendapatan permainan mudah alih di rantau ini.