173 pemilik kereta menuntut penurunan tajam dalam jarak pemanduan motor WM

Syarikat kereta elektrik China WM Motor menghadapi pemeriksaan di tengah desas-desus bahawa simpanan elektrik yang lebih rendah telah menyebabkan penurunan jarak jauh. Penolakan firma itu untuk bertindak balas menyebabkan banyak pemilik kereta mengambil langkah undang-undang untuk mempertahankan hak mereka. Sehingga jam 15:00 pada 10 Februari, WM Motors belum membuat tindak balas rasmi terhadap perkara ini.

WM Motors menjalankan aktiviti berkaitan Tahun Baru dari 23 Disember 2021 hingga 15 Januari 2022. Menurut peraturan, pemilik kereta bertuah yang dipilih secara rawak “akan menerima pemeriksaan kenderaan yang komprehensif dan kad membeli-belah JD 200 yuan.” Walau bagaimanapun, banyak orang mendapati bahawa setelah pemeriksaan menyeluruh, jarak pelayaran kenderaan mereka telah dikurangkan.

Seorang pengguna WM Motor EX5 pergi ke media sosial dan mengatakan bahawa setelah mengambil bahagian dalam acara tersebut, jumlah elektrik yang ada di dalam kereta telah menurun dengan ketara. Voltan ekzos bateri meningkat daripada 333 V kepada 340 V, manakala voltan penuh menurun daripada 407.5 V kepada 396 V, mengurangkan hayat bateri sebenar hampir 20 peratus. Pengguna juga mengatakan bahawa kereta dengan jarak bateri 403 kilometer kini hanya bertahan lebih dari 200 kilometer pada musim sejuk, yang jauh dari cukup untuk memenuhi keperluan harian.

MenurutBerita PembersihanPada 10 Januari, 173 pemilik kereta bersama-sama mengeluarkan surat peguam kepada WM Motors, meminta syarikat kereta itu mengakui tingkah laku “kunci elektrik” mereka, menghentikan promosi palsu dalam masa tujuh hari, dan menghentikan tingkah laku yang melanggar hak pengguna. Mereka menuntut agar syarikat kereta memikul tanggungjawab, menebus kekurangan keselamatan utama, dan memberi ganti rugi kepada pemilik kereta atas kerugian mereka. WM Motor juga diminta untuk meminta maaf secara terbuka dan secara aktif menanggapi tuntutan sah pengguna.

Lihat juga:Motor WM ketiga yang disyaki pembakaran spontan EX5 bulan ini

“Kunci” bermaksud bahawa syarikat automotif mengehadkan kuasa bateri dengan menulis semula sistem pengurusan bateri (BMS) untuk mengubah kapasiti bateri dan kelajuan pengecasan dan pelepasan. Ini akan mengehadkan kapasiti pengecasan bateri dan jumlah kuasa pelepasan, yang akhirnya akan menyebabkan penurunan yang ketara dalam julat kenderaan.

Ada yang menilai bahawa kereta WM “mengunci” elektrik kenderaannya mungkin kerana alasan keselamatan. Dilaporkan bahawa terdapat banyak insiden keselamatan bateri di WM Motor EX5 tahun lalu. Pada 20 Disember 2021, motor WM EX5 di Zhengzhou, Henan, menyala secara spontan semasa pengecasan. Pada 22 dan 23 Disember, dua motor WM EX5 di Provinsi Hainan terbakar.