Zeekr tolak laporan rancangan IPO

25 Ogos,BloombergMenurut laporan itu, Zeekr, jenama kenderaan elektrik pintar mewah yang dimiliki oleh syarikat China Geely, sedang mempertimbangkan rancangan untuk IPO di Amerika Syarikat dan Hong Kong. Zeekr kemudian memberitahuMedia CinaIa tidak mempunyai rancangan pembiayaan baru sekarang, dan maklumat yang dikeluarkan oleh syarikat itu sendiri diutamakan.

Sebelumnya, Geely mengeluarkan laporan hasil sementara 2022 yang menunjukkan bahawa Zeekr menghantar 19.010 kenderaan pada separuh pertama tahun ini, dengan harga pesanan rata-rata lebih dari 335,000 yuan (48,869 dolar AS). Di samping itu, model MPV elektrik tulen mewah pertama Zeekr 009 juga akan dikeluarkan tidak lama lagi.

Zeekr 009 (Kredit gambar: Zeekr)

Walau bagaimanapun, laporan kewangan juga menunjukkan bahawa pada tahun H1, Zeekr kehilangan 759 juta yuan, menyumbang hampir 50% dari keuntungan bersih Geely. Salah satu penyelesaian untuk meningkatkan prestasi kumpulan nampaknya adalah dengan mengumpulkan lebih banyak wang atau pergi ke khalayak ramai secara bebas. Di samping itu, Geely telah menyatakan bahawa mencari penyelesaian pembiayaan luaran untuk pembangunan lestari Zeekr tidak menolak rancangan penyenaraian bebas Zeekr.

Pada bulan Ogos tahun lalu, Zeekr menerima pelaburan strategik bersama dari lima syarikat, Intel Investment, CATL, B Station Inc, Hongshang Group, dan Boyu Capital, dengan jumlah keseluruhan AS $500 juta, merangkumi sekitar 5.6% Zeekr. Zeekr bernilai hampir $10 bilion.

Lihat juga:Foto SUV kecil elektrik tulen Zeekr bocor

Sebenarnya, jenama baru yang dilancarkan oleh banyak pengeluar kenderaan tradisional seperti GAC AION, IM Motors, Voyah, dan Avatr baru-baru ini telah mengumumkan rancangan pembiayaan luaran. Pan Helin, seorang pakar dari Pusat Penyelidikan Inovasi Ekonomi dan Kewangan Digital dari Sekolah Perniagaan Antarabangsa Universiti Zhejiang, mengatakan dalam wawancara dengan wartawan:STCNSyarikat kereta tradisional dapat memperoleh dana melalui pembiayaan sub-jenama untuk mengemas kini imej jenama mereka. Di samping itu, penglibatan modal yang lebih banyak dapat mengoptimumkan struktur kewangan syarikat yang sedia ada.