Zeekr menawarkan peningkatan percuma kepada kokpit pintar Qualcomm 8155 untuk pengguna yang ada

Geely disokong oleh jenama kenderaan elektrik pintar ZeekrPlatform Pengkomputeran Qualcomm Smart Cockpit 8155Malam 11 Julai. Penaiktarafan ini akan diberikan secara percuma kepada pengguna sedia ada model Zeekr 001. Pada masa yang sama, versi Zeekr 001 ME juga dikeluarkan. Pelanggan boleh membuat pra-pesanan di aplikasi Zeekr, dengan model baru bermula pada 349,000 yuan ($51,843).

Platform Pengkomputeran Kokpit Pintar Qualcomm 8155

Platform pintar yang dilancarkan kali ini menggunakan proses octa-core 7nm, yang meningkatkan daya pengkomputeran CPU sebanyak 177% dan daya pengkomputeran GPU sebanyak 94%. Ia mempunyai lebar jalur memori 16GB dan menyokong storan berkelajuan tinggi 128GB. Dengan kokpit pintar baru, sistem kenderaan akan berfungsi lebih cepat dan masa bangun kenderaan akan dikurangkan menjadi 2 saat. Purata masa pembukaan aplikasi dalam kereta hanya 1.3 saat. Pada masa yang sama, jenama ini juga melancarkan kunci Bluetooth. Kenderaan yang baru dihantar akan dilengkapi dengan kunci Bluetooth sebagai standard, dan pemilik yang ada juga dapat melamar secara percuma.

Zeekr berkata, bagi pengguna yang sudah menghantar kenderaan, tempahan naik taraf perkhidmatan akan dibuka di aplikasi Zeekr pada 1 Ogos ini. Perkhidmatan ini akan ditingkatkan mengikut urutan tempahan dan pra-pesanan. Bagi semua pengguna yang telah membuat pra-tempahan dan belum membuat pembayaran, kereta mereka boleh dinaik taraf terus secara percuma. Perkhidmatan ini akan menjadi alternatif modular, atau pengawal domain kokpit pintar yang lengkap.

Zeekr 001 ME Edition

Zeekr 001 ME telah dicipta untuk memenuhi kedua-dua keperluan prestasi dan ketahanan. Ia menggunakan magnet kekal 400kW yang didorong oleh sistem dwi-motor, dan pek bateri 100kWh. Masa pecutan sifar hingga seratus adalah 3.8 saat. Kereta ini mempunyai jarak pelayaran (CLTC) 616km dan akan menyokong sistem kawalan daya tarikan dTCS yang diedarkan tanpa slip.

Versi premium model ini merangkumi penutup jahitan kulit dalaman/Nappa dua warna dan penutup jahitan Alacntara. Ia mempunyai tempat duduk urut pintar, set penghawa dingin suhu pintar, dan sistem bunyi surround Yamaha yang canggih.

Lihat juga:Jumlah penghantaran kenderaan elektrik Geely Zeekr 001 mencapai 20,000

Sistem Pemacu Pintar Zeekr

(Kredit gambar: Zeekr)

Jenama kereta itu turut mengeluarkan sistem pemanduan pintar Zeekr. Masa pecutan sifar hingga 100 adalah 3.8 saat, julat pelayaran (CLTC) adalah 650km dan sistem pintar. Dilengkapi dengan sistem kawalan daya tarikan dTCS yang tidak tergelincir pintar, tempoh tindak balas dari permulaan roda tergelincir ke kawalan hanya memerlukan 6 milisaat-10 kali lebih cepat daripada sistem kawalan daya tarikan TCS.

Zeekr mengatakan sistem pemacu baru akan dikemas kini secara serentak melalui perisian dan perkakasan, dan Zeekr 001 versi YOU akan menggunakan sistem ini terlebih dahulu. Pengguna akan melihat sistem kawalan daya tarikan dTCS yang diedarkan tanpa slip selepas peningkatan OTA.