Yunqu, platform perkhidmatan dalam talian logistik antarabangsa sehenti, menerima pembiayaan baru

Yunqunar, platform perkhidmatan dalam talian logistik antarabangsa sehenti, mengumumkan bahawa ia telah melancarkan pusingan pembiayaan baru yang diketuai oleh CITIC Capital dan diikuti oleh Xianghe Capital dan pemegang sahamnya. Pusingan pembiayaan keseluruhan D1 berjumlah AS $150 juta, menetapkan rekod baru untuk satu pusingan pembiayaan untuk perniagaan ekonomi bintang China yang sedang meningkat naik dalam bidang perkhidmatan digital logistik antarabangsa. Huaxing Capital adalah penasihat kewangan eksklusif.

Menurut rancangan syarikat, pusingan pembiayaan D1 semuanya akan digunakan untuk susun atur mendalam Yunquna untuk menggunakan pelabuhan destinasi luar negeri, dan untuk memperkukuhkan lagi pengalaman produk dan perkhidmatan dari pintu ke pintu.

Yunquna telah menyelesaikan beberapa pusingan pembiayaan dan menerima sejumlah lebih dari 300 juta dolar AS. Pelabur termasuk Coatue, Sequoia China, DCM, Source Code Capital, China Merchants Venture Capital, CITIC Capital, Xianghe Capital, Sumitomo Commercial Asia Capital dan institusi pelaburan domestik dan asing yang terkenal.

Zhao Lei, pengarah urusan kanan CITIC Capital, mengatakan kepada media China 36Kr, “CITIC Capital akan menggunakan pengalamannya dalam perkhidmatan rentas sempadan, rangkaian industri logistik dan penggabungan dan pengambilalihan antarabangsa untuk membantu Yunqunar. Pada masa yang sama, pelaburan CITIC Capital dalam syarikat akan membantu meningkatkan sumber rangkaian CITIC Capital dalam menyediakan perkhidmatan penuh untuk syarikat menjadi global, dan mewujudkan sinergi perniagaan rentas sempadan untuk syarikat yang dilaburkannya. “

Yunquna dilancarkan pada Februari 2015. Pada masa ini, cawangan luar negara telah ditubuhkan di Amerika Syarikat, Mexico, Brazil, Jepun, Vietnam, Thailand, Singapura, Malaysia dan negara-negara lain, dan lebih banyak cawangan luar negara akan ditubuhkan di 10-20 wilayah sekitarnya dalam 1-2 tahun ke depan.

“Dilahirkan untuk menjadikan penghantaran lebih mudah” adalah misi Yunquna. Syarikat ini menggabungkan teknologi digital seperti e-dagang, data besar, dan kecerdasan buatan dengan logistik antarabangsa tradisional untuk menyediakan perkhidmatan logistik dan pengangkutan antarabangsa yang lebih mudah dan cekap kepada pedagang, menjadikan logistik antarabangsa tradisional yang kompleks semudah menghantar penghantaran ekspres.

Zhou Shihao, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Yunquna, percaya bahawa “industri logistik antarabangsa merangkul era VUCA (ketidaktentuan, ketidaktentuan, kompleks, ambil), dan teknologi digital adalah salah satu alat yang paling berkesan untuk menangani ketidakpastian ini.”

Dengan penerapan teknologi digital baru, Yunquna akan menerapkan teknologi terkini seperti teknologi blockchain dan data besar ke bidang logistik antarabangsa. Syarikat ini bertujuan untuk membuat ciri baru seperti ramalan harga dan ramalan ruang, sambil membantu syarikat melaksanakan keputusan dan pengurusan logistik rentas sempadan dengan lebih baik.

Lihat juga:China VC Weekly: Logistik, Robotik, Instrumen Pembedahan

Yunquna tidak hanya memfokuskan pada penerapan teknologi, tetapi juga berkomitmen untuk membangun ekosistem yang lengkap, yang direncanakan oleh syarikat dalam beberapa tahun ke depan. “Oleh kerana kita akan membangun ekologi, kita harus mengeksport kemampuan dan pemberdayaan teknologi kita ke dunia luar pada suatu ketika,” kata Zhou.