XSky menerima pembiayaan Siri F bernilai AS $62.8 juta, dengan modal kod sumber mengambil bahagian dalam pelaburan

XSky Data Technology, sebuah syarikat teknologi yang berpusat di China yang memfokuskan pada produk dan perkhidmatan infrastruktur yang ditentukan perisian, mengumumkanSelesai pembiayaan Siri F dan dapatkan 400 juta yuan (AS $62.8 juta), Tencent, Source Code Capital, dan V Fund turut serta.

Berikutan pengumuman pada bulan September tahun ini bahawa Kunlun Fund mengambil bahagian dalam pembiayaan Siri E firma itu, XSky telah mencapai pembiayaan kumulatif lebih dari 1 bilion yuan pada tahun 2021.

XSky mendedahkan bahawa ia akan menggunakan dana yang diperoleh untuk meningkatkan lagi pelaburan dalam penyelidikan dan pengembangan teknologi teras, membangun kemampuan teknologi rantai industri, dan memperkuat perkhidmatan kepada pelanggan dalam industri utama.

Ditubuhkan pada tahun 2015, XSky telah berkembang menjadi salah satu platform teknologi infrastruktur data terkemuka di China. Dari segi produk, XSky menyediakan penyelesaian termasuk penyimpanan konvergen, platform penyimpanan data yang diedarkan, penyimpanan awan hibrid, dan banyak lagi.

Penyimpanan yang ditakrifkan perisian (SDS) boleh difahami sebagai mewujudkan platform virtualisasi sejagat di sisi pelayan, dan mengurus dan menjadualkan semua sumber penyimpanan perkakasan melalui perisian. Ini menjadikan mereka lebih fleksibel daripada rangkaian kawasan penyimpanan tradisional (SAN) atau program penyimpanan sambungan rangkaian (NAS) yang disambungkan ke perkakasan. Di ruang ini, terdapat syarikat besar seperti Huawei, Inspur, H3C, VMware, dan syarikat permulaan seperti XSky.

Lihat juga:Source Code Capital mengumumkan Chang Kaisi sebagai rakan kongsi: sebelumnya mengambil bahagian dalam ByteDance Investment

Menurut data IDC, XSky menduduki tempat keempat di pasaran penyimpanan yang ditentukan perisian China secara keseluruhan pada tahun 2020, dan telah menduduki tempat pertama di pasaran penyimpanan objek selama tiga tahun berturut-turut.

XSky telah memohon dan memperoleh 390 hak harta intelek bebas dan kira-kira 70 paten algoritma teras. Memimpin dalam merumuskan standard nasional dan industri untuk pengurusan sumber penyimpanan awan dan penyimpanan yang diedarkan. Syarikat ini juga merupakan ahli lebih daripada sedozen organisasi teknologi antarabangsa dan Cina.