Xiaopeng G9 akan dilancarkan pada bulan September

Dia Xiaopeng, pengasas Xiaopeng Motors, menyiarkan di Weibo pada hari Rabu:Xiaopeng G9 akan menjadi SUV terbaik dalam julat harga 500,000 yuan (74,700 dolar AS)Pada masa ini, G9 sedang berjalan seperti yang dirancang. Tempahan akan bermula pada bulan Ogos dan pelancaran rasmi akan dibuat pada bulan September.

Dia Xiaopeng juga mengatakan bahawa casis yang dirancang oleh pasukan jurutera terkemuka Jerman akan menjadikan pengendalian maju G9 setanding dengan Porsche Cayenne, dan kenderaan hanya memerlukan 3 saat untuk mempercepat 100 saat. Sementara itu, ketenangan NVH kenderaan akan setanding dengan GLS Maybach.

Dari segi ukuran badan, panjang, lebar dan tinggi kereta baru adalah 4891/1937/1680 mm, dan jarak roda adalah 2998 mm. SUV G9 lima tempat duduk mempunyai jarak pelayaran lebih dari 700 kilometer dan dilengkapi dengan platform overcharge voltan tinggi 800V. Pengecasan selama 5 minit membolehkan kenderaan bergerak sejauh 200 kilometer lagi.

(Sumber: Xiaopeng)

G9 akan dilengkapi dengan Xpilot 4.0, dua lidar, pelbagai kamera 8 megapiksel dan perkakasan sensor lain. Dari segi platform pengkomputeran, Xiaopeng G9 dilengkapi dengan dua cip Nvidia OrinX, dan kuasa pengkomputeran cip tunggal dapat mencapai 254 konfigurasi teratas.

G9 juga dibina bagi tujuan pemantauan menyeluruh terhadap persekitarannya. Sebagai contoh, Xiaopeng mencipta kabin rehat VIP terkini untuk G9 dan konsol tengah pintar 5D pertama di industri ini. Kereta ini bergantung pada perisian dan perkakasan yang dikembangkan sendiri oleh syarikat, dan penumpang dapat menikmati pengalaman dalam kereta yang mendalam, sama ada menonton filem, mendengar muzik atau bermain permainan.

Lihat juga:Xiaopeng melancarkan SUV pintar unggulan G9 baru untuk pasaran global

Sorotan terbesar Xiaopeng G9 ialah kereta baru ini dibina berdasarkan seni bina X-EEA 3.0. Menurut penjelasan rasmi Xiaopeng, seni bina elektronik dan elektrik X-EEA 3.0 akan berdasarkan perbezaan penggunaan pelbagai jenis perisian, dan rangkaian perisian keseluruhan kenderaan akan ditentukan secara berlapis. Urutan pembinaan sistem adalah: perisian sistem, perisian asas, dan platform aplikasi pintar, membentuk antara muka standard untuk panggilan fungsi pintar. Fungsi seperti pemanduan autonomi, suara pintar, dan pemandangan pintar akan dapat diaktifkan lebih cepat daripada versi sebelumnya.