Xiaopeng akan membuka kedai pertama yang dikendalikan sendiri di Sweden dan Belanda

Jenama kenderaan elektrik China Xiaopeng Motors merancang untuk mengembangkan perniagaannya ke Sweden dan Belanda,Berita Pengguna dan Saluran Perniagaan AmerikaDilaporkan pada hari Khamis. Xiaopeng memutuskan untuk beroperasi di bawah model perniagaan tertentu, menggabungkan jualan langsung dengan kerjasama agensi dengan rakan kongsi tempatan. Kedai pertama Xiaopeng di Sweden akan dibuka di Stockholm minggu ini, dan kedai pertamanya di Belanda akan dibuka pada bulan Mac.

Pada masa ini, Xiaopeng telah mencapai perjanjian kerjasama untuk pasaran Belanda dengan Emil Frey (Emil Frey), pengimport kereta terbesar di Eropah. Emil Frey () akan bertanggungjawab untuk membangunkan rangkaian jualan dan perkhidmatan tempatan Xiaopeng, selain menguruskan kedai Belanda jenama itu.

Perjanjian runcit agensi yang ditandatangani oleh Xiaopeng dan Emile Frey menandakan satu kejayaan besar dalam percubaan syarikat untuk berkembang di Eropah. Kerjasama ini adalah kerjasama runcit agensi pertama Xiaopeng di Eropah setakat ini.

Syarikat itu berkata perjanjian itu akan membawa potensi besar kepada pengembangan runcit Xiaopeng di Belanda dan di tempat lain. Melalui kerjasama itu, pelanggan Xiaopeng akan mendapat manfaat daripada harga dalam talian dan luar talian yang konsisten, rangkaian perkhidmatan dan pengedaran Emil Frey, dan standard kecekapan dan kualiti perkhidmatannya. Sebagai tambahan, Xiaopeng merancang untuk membuka sebuah kedai pengalaman di Westfield Mall dekat The Hague, Belanda pada bulan Mac 2022.

Di Sweden, Xiaopeng telah mencapai perjanjian kerjasama runcit agensi dengan Bilia, pengedar dan pengedar kereta terbesar di negara itu.

Lihat juga:Guangzhou Auto Show-3 minit pengenalan SUV unggulan Xiaopeng G9

Kedai pengalaman pertama syarikat, yang pertama di antara kedai yang dikendalikan sendiri di Xiaopeng International Market, akan dibuka di Stockholm minggu ini. Bilia akan menawarkan rangkaian 58 pengedar dan 66 pusat servis yang komprehensif di Sweden. Selain itu, produk Xiaopeng akan dilancarkan di kedai Bilia sendiri.

Dia Xiaopeng, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaopeng Motors, mengeluarkan pernyataan berikut: “Perjalanan global kami bermula di Eropah dan didorong oleh komitmen kami untuk penembusan kenderaan elektrik pintar. Kami sangat menyokong pengembangan kenderaan elektrik di Eropah dan menjalin kerjasama dengan syarikat tempatan terkemuka untuk mempercepat proses penjimatan tenaga, pengurangan pelepasan dan elektrifikasi di Eropah. “