Xiaomi Motors mungkin memperoleh Borgward, mewujudkan model kilang berkembar di Beijing dan Wuhan

Xiaomi Motor MayMengguna pakai model pengeluaran “kilang berganda”CLS.cn melaporkan pada hari Isnin, memetik pelbagai sumber. Di satu pihak, Xiaomi berharap dapat memperoleh kapasiti pengeluaran dan pensijilan yang berkaitan tepat pada masanya dengan memperoleh syarikat lain yang sudah mempunyai kapasiti pengeluaran dan pensijilan yang berkaitan. Sementara itu, syarikat itu merancang untuk membina kilang sendiri di lokasi kedua untuk memastikan kapasiti pengeluaran yang stabil.

Pemerintah Beijing mendorong Xiaomi untuk memperoleh Borgward untuk pensijilan pengeluaran, kata sumber. Kerajaan bandar bekerjasama dengan orang dalam industri untuk memajukan perkara itu, berusaha untuk memindahkan kapasiti pengeluaran tahunan Borgward sebanyak 180,000 kenderaan ke projek kereta Xiaomi. Kecuali ada yang tidak dijangka, cadangan itu dapat diselesaikan pada bulan September.

Sebagai tambahan kepada pemerolehan Borgward, Xiaomi mungkin telah menyelesaikan lokasi kilang barunya di Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Wuhan, kata laporan itu, memetik orang yang mengetahui perkara itu. Kilang itu dilaporkan tidak jauh dari kilang Xiaopeng Motors di Wuhan dan pembinaan bangunan Xiaomi akan bermula tidak lama lagi.

Borgward adalah jenama kereta yang ditubuhkan di Jerman pada tahun 2008. Pasukan reka bentuk dan kejuruteraannya kini terletak di Jerman, tetapi kenderaan itu dihasilkan oleh Foton Motor di China. Pada tahun 2014, Foton Motor membeli jenama itu dari Borvold AG dengan harga EUR5 juta. Pada bulan Mac 2019, Ucar Inc membeli 67% kepentingan dalam Borgward untuk 4.1 bilion yuan, walaupun pembayaran akhir untuk pengambilalihan itu belum dibayar.

Ucar Inc., di mana bekas ketua jenama kopi, Lu Zhengyao, adalah ketua, telah dilanda masalah penipuan kewangan baru-baru ini di syarikat seperti Luckin Coffee (Luckin Coffee). Pada bulan Jun tahun ini, Borvold dilaporkan akanIa muflis setelah diambil alih oleh UCAR.Dua tahun lalu.

Lihat juga:Pengasas Xiaomi Lei Jun mengunjungi FAW untuk perbincangan mendalam mengenai perkongsian pembuatan kenderaan

Kilang Borgward terletak di Taman Miyun Beijing, dikelilingi oleh kilang syarikat kereta terkenal lain seperti Foton Motor dan Wandu. Kilang Borvold telah menghentikan barisan pengeluaran selama lebih dari satu tahun. Kilang ini mempunyai kapasiti reka bentuk 180,000 kenderaan pada fasa pertama dan 360,000 kenderaan pada fasa kedua. Mempunyai kelayakan untuk menghasilkan bahan bakar tradisional dan kenderaan tenaga baru di China.