Xiaomi Motors mendapat paten untuk memandu sendiri

Menurut Tianyancha, platform maklumat perniagaan China, item yang disebutMekanisme memotong automatik, peranti, kenderaan, media penyimpanan dan cipSyarikat Teknologi Automotif Xiaomi yang melamar telah diumumkan baru-baru ini.

Berfokus pada teknologi pemanduan autonomi, paten berkaitan dengan mekanisme, peranti, kenderaan, media penyimpanan dan cip yang memotong automatik. Mekanisme memotong akan diaktifkan dengan jarak antara kenderaan dan kenderaan di hadapan kurang daripada ambang pratetap. Dengan menentukan jenis dan kelajuan kenderaan di hadapan, keputusan memotong dibuat dengan menganalisis jenis kenderaan, kelajuan awal, jarak, dan kelajuan kedua yang dikesan.

Abstrak paten juga menyatakan bahawa mekanisme yang disebutkan di atas menganggap model kenderaan sebagai pertimbangan yang diperlukan untuk algoritma, yang membolehkan kenderaan melakukan proses penyerangan dan perubahan lorong dengan tepat berdasarkan keadaan semasa, sehingga membawa pengalaman pemanduan automatik yang lebih baik kepada penumpang.

Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa tarikh permohonan paten adalah 28 April 2022 dan diumumkan pada 3 Jun 2022. Sejak Disember 2021, Xiaomi Motors telah menerbitkan lebih daripada 20 paten.

Lihat juga:Xiaomi Motors: Tidak ada rancangan untuk kilang Shanghai

Sejak separuh pertama tahun ini, Xiaomi secara intensif mempromosikan automasi. Pada 19 Mei, dalam panggilan persidangan pendapatan Q1 syarikat, presiden firma Wang Xiang mengatakan bahawa Xiaomi terus melabur sumber daya dalam penyelidikan dan pengembangan teknologi teras. Xiaomi sebelum ini menyatakan bahawa pasukan R&D perniagaan automotifnya mempunyai lebih dari 1,000 orang dan akan terus berkembang di bidang teras seperti pemanduan autonomi dan kokpit pintar di masa depan. Kenderaan elektriknya sendiri dijangka secara rasmi memulakan pengeluaran besar-besaran pada separuh pertama 2024.