Xiaomi menghidupkan semula Mi Chao sebagai aplikasi sembang audio, menimbulkan kebimbangan mengenai klon kelab China

Hanya 8 hari selepas ditutup, aplikasi pesanan segera Xiaomi Mi Chao mengumumkan kemunculan semula.

Pada hari Sabtu, gergasi telefon pintar China mengatakan bahawa ia akan mengubah aplikasi menjadi platform sembang audio khusus jemputan untuk profesional-serupa dengan aplikasi viral Clubhouse, yang dilumpuhkan di China.

“Mi Cho, mulakan semula,” kata syarikat itu dalam notis yang disiarkan di Weibo.

“Mi Chao baru adalah aplikasi sembang audio untuk profesional. Di sini anda dapat mendengar perkongsian dan pandangan dari profesional di pelbagai industri, atau’mengangkat tangan anda’ untuk turut serta dalam perkongsian. Sementara itu, anda dapat membuat topik yang menarik minat anda,” keterangan itu berbunyi, sambil menambah bahawa sebilangan kecil pengguna telah dijemput untuk ujian beta.

Mi Chao akan menjadi produk yang benar-benar baru tanpa rancangan untuk memindahkan akaun dan data sebelumnya.

Selepas berlari selama 10 tahun, Mi Liao pergi offline pada 19 Februari. Aplikasi IMGagal mendapatkan daya tarikanDan kalah kepada Tencent‘s WeChat, yang mempunyai 1.09 bilion pengguna aktif harian.

Mi Chao baru akan menjadi aplikasi sembang audio profesional. (Sumber artikel: IT House)

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, sebilangan besar syarikat teknologi China telah mengumumkan pengumuman yang sama, dan perubahan Mi Chao adalah untuk menyertainya, cuba meniru kejayaan Clubhouse selepas ia diharamkan di China pada 8 Februari.

Lihat juga:Pembuat telefon pintar China Xiaomi merancang untuk membina kereta sendiri

Pada hari Isnin, NetEase Cloud Music melancarkan ciri interaktif yang dipanggil “Kankan” () pada aplikasinya, yang membolehkan pengguna membuat bilik sembang untuk topik tertentu. Pengguna tidak perlu dijemput untuk menyertai.

Satu lagi aplikasi yang sama, Capital Coffee, telah dibangunkan oleh laman web berita sains dan teknologi China 36kr. Pengguna platform baru ini boleh menggunakan nombor telefon bimbit untuk menjemput rakan untuk menyertai platform.

Aplikasi lain termasuk dua aplikasi yang dibangunkan oleh usahawan cryptocurrency Justin Sun, dan Dizhua (). Dizhua () telah dikeluarkan di platform perkongsian pengetahuan Zaih () dan dikeluarkan sebagai aplikasi berasingan pada bulan Ogos 2019.

Walau bagaimanapun, pakar industri ragu-ragu sama ada format berasaskan audio boleh menjadi popular dan kekal popular di kalangan pengguna, sementara juga bimbang tentang isu keselamatan dan privasi.

Zhou Yahui, ketua Beijing Kunlun Technology, menunjukkan beberapa cabaran yang mungkin dihadapi dalam mengembangkan aplikasi berasaskan audio tersebut dalam pertemuan dengan Huaba (), satu lagi perisian klon Clubhouse yang dikembangkan oleh syarikat streaming langsung yang disenaraikan di Hong Kong, Inke.

“Saya secara peribadi tidak mengesyorkan syarikat permulaan mengembangkan produk seperti itu. Dengan halangan masuk yang tinggi dan pengekalan pengguna yang rendah, pasukan akan gagal,” kata Zhou.

Memang benar bahawa “Huaba” telah dikeluarkan dari Apple App Store dan pelbagai kedai Android dua minggu selepas pelancarannya, memetik teknologi dan format aplikasi yang perlu diperbaiki. Menurut media teknologi “36kr“, pasukan R & D membangunkan aplikasi ini hanya dalam 4 hari, dan pada 20 Februari ia mempunyai 4,000 pengguna berdaftar.

“Half Buddha Fairy,” sebuah “media diri” yang popular yang memberikan komen mengenai urusan semasa, mengatakan dalam sebuah artikel yang diterbitkan di WeChat bahawa platform seperti kelab ini menimbulkan masalah keselamatan dan peraturan tertentu.

Beliau menulis: “Jika pengguna dibenarkan bercakap dalam ruang separa awam atau awam yang besar, terdapat risiko kepada platform dan pengguna.” Ini bermakna sukar bagi pemaju untuk memantau ucapan di bilik sembang yang berbeza, dan ia juga meningkatkan kos sokongan pelayan.

Di samping itu, format berasaskan audio menjadikan sukar bagi platform dan pengawal selia Internet untuk memantau dan menapis kandungan yang tidak sesuai dan pengguna yang berniat jahat, mewujudkan isu keselamatan untuk pengguna.

Artikel itu juga menekankan bahawa produk sembang audio bukanlah sesuatu yang baru di China. Ciri-ciri ini telah digunakan secara meluas dalam aplikasi kencan Cina, yang bermaksud bahawa kelab-kelab yang diklon ini tidak boleh mempunyai peluang di pasaran Laut Merah yang sudah tepu.

Aplikasi ini mungkin mendapat pertumbuhan pengguna yang besar pada awalnya, tetapi “kekakuan” jangka panjang mungkin sukar untuk dipertahankan kerana pengguna cenderung menambahkan satu sama lain di WeChat setelah bertemu, aplikasi pesanan harian dan menyeluruh di China yang pasti akan mengalihkan perbualan mereka dari platform ini.

Ia masih dapat dilihat bagaimana syarikat-syarikat baru seperti Capital Coffee akan berkembang di negara dengan lebih daripada 940 juta pengguna Internet, sama ada ia adalah Mi Cho atau Kan Kan.