Xiaomi India mengumumkan perubahan kepemimpinan

Bahagian India Xiaomi, syarikat elektronik pengguna terkemuka di China, mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia akan melaksanakan beberapa perubahan organisasi.

Manu Kumar Jain selaku Naib Presiden (Vice President) pada tahun lalu dan kini bertanggungjawab terhadap strategi antarabangsa termasuk pemasaran dan perhubungan awam. Bekas Pengurus Besar Xiaomi Indonesia, Xie Weixiong akan menjadi pengurus besar bahagian itu. Anuj Sharma akan kembali sebagai ketua pegawai pemasarannya.

(L-R) Anuj Sharma dan Manu Kumar Jain (Sumber: Afaqs)

Perniagaan antarabangsa telah menjadi bahagian yang sangat diperlukan dalam operasi Xiaomi dan telah meneroka pasaran luar negara dengan bersungguh-sungguh dalam beberapa tahun terakhir. Pada tahun 2019, Xiaomi mengumumkan penyesuaian struktur personel Jabatan Antarabangsa dan penubuhan Jabatan Pembangunan Pengendali Antarabangsa. Pada masa itu, Xie Weixiong dilantik sebagai pengarah Xiaomi Indonesia, yang bertanggung jawab sepenuhnya untuk pengembangan perniagaan dan pengurusan operasi Indonesia.

Xie Weixiong lulus dari Universiti Stanford dengan jurusan sains dan kejuruteraan pengurusan dan bergabung dengan Xiaomi pada tahun 2013. Dia membantu syarikat itu berkembang ke banyak pasaran global utama, seperti India dan Eropah Barat.

Xie Weixiong (sumber gambar: Xiaomi)

Lihat juga:Xiaomi India mengumumkan kerjasama dengan Shell India

Penyesuaian itu dibuat ketika syarikat itu menghadapi krisis baru di India. Pada bulan April, agensi penguatkuasaan undang-undang India mengatakan Xiaomi mengirim wang secara haram kepada tiga entiti asing atas nama membayar royalti. Akibatnya,Aset $725 juta syarikat dibekukanPada bulan April. Tetapi setelah Xiaomi mengemukakan cabaran undang-undang, sebuah mahkamah India menangguhkan keputusan agensi itu untuk merampas wang tersebut. Sebelum aset dibekukan,Pejabat dan kemudahan pengeluaran XiaomiIa diserbu pada Disember 2021. Sebagai tambahan, pemerintah India telah meminta Xiaomi membayar $84.5 juta, menuduhnya menghindari import cukai pada bulan Januari.