Xiaomi Disokong oleh Dreame untuk Melancarkan Teknologi Lidar, Robot Vacuum

Dreame, pembuat peralatan pembersihan rumah pintar China, telah melancarkan pelbagai produk di pasaran antarabangsa, termasuk Dreame Bot L10 Pro unggulan. Dreame Bot L10 Pro adalah pembersih vakum robot penyapu dan mopping 2-in-1 yang dilengkapi dengan sistem navigasi lidar.

Vakum yang kuat mempunyai sedutan maksimum 4,000 Pa dalam mod penuh dan turbo, serta tong sampah yang lebih besar. Apa yang disebutnya sebagai “navigasi hebat dan pengoptimuman penghindaran halangan yang tepat” mendapat manfaat daripada unit lidarnya, yang dapat mengimbas dengan dua laser pada radius 8 meter, membuat peta 3D, dan merancang laluan pembersihan dengan cepat.

Pengguna juga dapat mengatur kawasan larangan maya di aplikasi Xiaomi Home, mengkonfigurasi jadual pembersihan, jumlah elektrik, dan jumlah air di lantai mop, dan mengarahkan peranti melalui kawalan suara. Pek bateri 5,200 mAh yang besar akan membolehkan mesin vakum pintar berjalan selama 2.5 jam untuk jangka masa yang panjang-atau kawasan bersih kira-kira 250 meter persegi apabila dicas sepenuhnya.

Produk ini dijual dengan harga $379 di AliExpress, dan Dreame Bot L10 Pro habis dijual di Rusia dalam dua hari, menurut syarikat itu.

Dyson Challenger juga memperkenalkan barisan baru pembersih hampagas tanpa wayar genggam, T30, T10, V11 SE dan V12, di mana T30 mempunyai jangka masa 90 minit yang sangat panjang.

Antara produk lain yang dipertontonkan pada acara siaran langsung pada 8 Mei lalu ialah Dreame Bot Z10 Pro Auto Cleaning Robot Vacuum and Mop dan Dreame Bot W10 Auto Cleaning Robot Vacuum and Mop.

“Kami teruja dengan reaksi positif yang luar biasa dari pengguna kami di seluruh dunia. Saya percaya produk baru Dreame dapat membebaskan orang dari pekerjaan rumah tangga yang membebankan, menjadikan kebersihan menyenangkan dan membawa cinta pulang,” kata Frank Wang, pengarah pasaran antarabangsa untuk Dreame Technologies.

Lihat juga:DreamTech mengumumkan produk pembersihan inovatif di AWE 2021

Penyokong syarikat yang berpusat di Beijing, yang ditubuhkan pada tahun 2015, termasuk Xiaomi dan pengasas Xiaomi Lei Jun’s Shunwei Capital, serta Peak Valley Capital dan Edge Ventures.

Dreame telah mengemukakan lebih daripada 840 permohonan paten, termasuk lebih daripada 270 paten penemuan, dan 80% pekerjanya memberi tumpuan kepada teknologi dan pengembangan produk. Syarikat itu membelanjakan kira-kira 12% daripada hasil jualan tahunannya untuk penyelidikan dan pembangunan dan mengendalikan kilang 20,000 meter persegi di Suzhou.