Xiaomi dilaporkan menggunakan Snapdragon 8 untuk mengembangkan tablet mewah

MenurutCatatan oleh blogger Weibo Cina pada 27 Julai, Xiaomi sedang mengembangkan tablet kelas atas yang akan menggunakan chipset Snapdragon 8.

Blogger itu turut berkongsiMaklumat mengenai Redmi Pad dan Xiaomi Mi Pad 6. Redmi K50S dengan cip Dimensity 8100 dan versi Redmi Pad peringkat kemasukan China tidak mempunyai sijil akses rangkaian. Mi Pad6 milik Xiaomi dikatakan bakal menampilkan Dimensity8100 dan Snapdragon 8 dengan saiz yang lebih besar dirancang, namun masih belum diputuskan.

Sebelum ini, muncul berita bahawa Xiaomi sedang membangunkan satu lagi saiz tablet iaitu 10.4 inci, 12.6 inci dan 14 inci selain skrin 11 inci. Semakin besar skrin, semakin mahal tablet.

Tablet pertama Redmi mendapat kelebihan dalam pengalaman audiovisual. Ia menampilkan skrin penuh LCD 2K 11-inci, pemproses Kompanio MediaTek, dan kamera matriks di bahagian belakang.

Xiaomi Mi Pad 6 akan hadir dalam sekurang-kurangnya dua versi. Versi permulaan dilengkapi dengan paparan 2.5K 120Hz dan pemproses Snapdragon 870, sementara versi premium dilengkapi dengan pemproses Snapdragon 888 dan menyokong pengecasan pantas hingga 67W. Mi Pad 6 akan mempunyai skrin yang lebih besar, acuan baru dan reka bentuk baru. Peranti ini telah disahkan oleh Komuniti Eropah dan mempunyai model 22081283G. Ia dijangka akan ditayangkan sekitar Ogos ini.

Lihat juga:Telefon pintar Xiaomi termasuk Mix Fold 2 akan dilancarkan tahun ini

Pada separuh kedua tahun ini, China akan melancarkan pelbagai tablet baru, termasuk Snapdragon 870, Snapdragon 888, Snapdragon 8 Gen 1 dan chipset lain yang dilengkapi dengan platform Kompanio baru MediaTek.