Xiaomi dikhabarkan akan melancarkan telefon lipat pertama pada bulan April, dan Xiaomi 10S mengesahkan ia akan tersedia pada 10 Mac

Pembuat telefon pintar China Xiaomi kemungkinan akan melancarkan telefon pintar lipat pertamanya tahun ini sebagai sebahagian daripada siri Mi MIX, kata beberapa sumber.

Menurut rekod yang dikutip oleh GizmoChina dari platform data perusahaan, beberapa paten yang berkaitan dengan skrin lipat dan teknologi lain telah digunakan.

Menurut WhyLab, blog teknologi di Weibo, peranti ini akan menggunakan paparan dwi-skrin, dilengkapi dengan pemproses Snapdragon 888 utama Qualcomm, dan paparan lipat 7 inci dengan kadar penyegaran 120Hz. Telefon ini boleh didapati pada bulan April, tambah jawatan mereka.

Kamera utama belakang telefon ini akan menjadi kamera 108 megapiksel. Peranti ini dikatakan membungkus bateri 5000 mAh dan akan menyokong pengecasan pantas 67W.

Lihat juga:Xiaomi memohon paten telefon bimbit yang boleh dilipat

Ross Young, seorang penganalisis industri paparan dan pemberi maklumat terkenal, tweet Selasa lalu bahawa produk Xiaomi yang boleh dilipat yang akan datang mungkin disebut Mi Mix4 Pro Max.

Young juga menyebut bahawa paparan itu akan dibekalkan oleh China Star Optoelectronics Technology (CSOT), anak syarikat paparan syarikat elektronik pengguna TCL. Telefon pintar kemungkinan akan melancarkan mekanisme lipat ke luar, serupa dengan Huawei Mate XS.

Beliau menambah bahawa Samsung Display boleh menyediakan Xiaomi dengan paparan untuk telefon lipat, yang akan dikeluarkan akhir tahun ini.

Walaupun masa pelancaran telefon lipat pertamanya tidak jelas, syarikat itu mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia akan melancarkan Xiaomi Mi 10s pada pukul 2 petang waktu Beijing pada hari Rabu.

Menurut Lei Jun, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi 10S, yang disiarkan di Weibo pada hari Isnin pagi, Xiaomi 10S akan menggunakan chipset Snapdragon 870, yang merupakan kemas kini kepada Snapdragon 865 Xiaomi 10.

Ray juga mengusik bahawa telefon baru itu akan mempunyai sistem pembesar suara dwi-stereo jenama Harman Carton dan reka bentuk yang dinaik taraf, antara kejutan lain.

Dilaporkan sebelum ini bahawa Mi-10s akan menyokong mekanisme pengecasan pantas 33W dan dilengkapi dengan kamera belakang 108 megapiksel.