Xiaomi balas denda di Itali

DaripadaAnak syarikat Itali syarikat elektronik pengguna China XiaomiBaru-baru ini didenda 3.2 juta euro ($3.234 juta) oleh pegawai tempatan. Pihak berkuasa persaingan Itali mengatakan langkah itu dilakukan kerana syarikat itu enggan memperbaiki telefon dengan calar atau kecacatan kecil lain sementara produk tersebut masih dalam jaminan.

Pihak berkuasa Itali mengatakan operasi tempatan syarikat mengenakan bayaran kepada pelanggan setelah mengesahkan kualiti produk yang baik, dengan menyatakan bahawa syarikat harus mengesahkan kemungkinan kecacatan dan menerima pengembalian produk tanpa mengenakan bayaran, termasuk kos penghantaran dan pemeriksaan.

Sebagai tindak balas kepada media domestik, Xiaomi mengatakan bahawa pihaknya menyedari keputusan itu dan sedang menilai alasan di baliknya. Firma itu juga mengulangi bahawa pihaknya selalu mematuhi operasi yang sah dan patuh dan mematuhi undang-undang dan peraturan tempatan yang relevan. Ia mengatakan syarikat itu komited untuk memberikan pengalaman selepas jualan terbaik kepada setiap pelanggannya.

Data dari Canalys menunjukkan bahawa pada suku pertama 2022, Xiaomi menyumbang 19.7% penghantaran telefon pintar di Eropah, sementara di Eropah Barat, bahagian pasaran telefon pintar adalah 15.4%. Antaranya, bahagian pasaran telefon pintar Itali berada di kedudukan kedua.

Sejak awal tahun ini, syarikat telah berulang kali menjelaskan bahawa Eropah adalah salah satu pasaran terpenting Xiaomi, dan bahagian pasaran Eropahnya hampir 20%. Di samping itu, syarikat akan terus meningkatkan kekuatan produk dan kekuatan jenama, meningkatkan keupayaan operasi runcit, memperluas saluran pengendali, dan berusaha untuk mengembangkan lagi pangsa pasar.

Lihat juga:Telefon pintar Xiaomi termasuk Mix Fold 2 akan dilancarkan tahun ini

Sejak tahun 2020, Pihak Berkuasa Persaingan Itali telah mengeluarkan denda kepada Apple, Amazon, Samsung, Google dan syarikat lain dengan pelbagai alasan. Pada bulan Disember 2021, agensi itu mengumumkan denda hingga 1.128 bilion euro ($1.14 bilion) terhadap Amazon, yang kemudian mengatakan akan mengajukan banding.