Xiaodu melancarkan produk baru, termasuk skrin pintar untuk kegunaan rumah

Pada hari Selasa, Jing Kun, naib presiden Baidu Group, pengurus besar Baidu Life Business Group, dan CEO Xiaodu Technology, mengeluarkan dua produk pintar baru:Cermin kecergasan pintar setiap hari dan TV kamera pintar V75. Produk baru ditujukan untuk pengguna rumah dan pengguna teknologi muda.

Pada bulan September 2020, Baidu mengumumkan bahawa kumpulan perniagaan kehidupan pintarnya (Xiaodu Technology) telah menyelesaikan penandatanganan perjanjian pembiayaan bebas. Setelah pembiayaan selesai, Baidu masih akan mengawal Teknologi Xiaodu. Pada bulan Ogos 2021, Xiaodu Technology menyelesaikan pembiayaan Siri B, mendorong penilaiannya menjadi 33 bilion yuan (AS $5.2 bilion).

Xiaodu juga telah menjalin kerjasama strategik dengan Lecoo, rangkaian runcit pintar, untuk membantu pengguna di pelbagai bandar menikmati produk ini dengan serta-merta.

Cermin kecergasan pintar setiap hari

Pada masa ini, kecergasan telah menjadi strategi nasional. Sebagai produk kedua sub-jenama Xiaodu Tiantian, Tiantian Intelligent Fitness Mirror mengintegrasikan teknologi AI canggih dengan pelbagai permainan untuk memenuhi keperluan kecergasan ahli keluarga yang berbeza. Cermin berharga 4699 yuan dan 4199 yuan berdasarkan dua versi.

Cermin dapat menangkap 19 titik tulang utama tubuh manusia sambil mengenal pasti pergerakan badan pengguna dengan tepat. Peranti dapat mengesan pergerakan badan pengguna satu persatu ketika mereka bersenam di depan cermin, yang memungkinkan analisis yang lebih tepat mengenai pergerakan badan pengguna dalam pelbagai latihan, termasuk berjongkok, duduk, membongkok dan lain-lain.

Cermin kecergasan pintar setiap hari (sumber gambar: Xiaodu)

Di samping itu, pelbagai permainan dan kelas kecergasan yang popular disimpan di cermin untuk memenuhi keperluan kecergasan ahli keluarga dari semua peringkat umur.

TV Kamera Pintar V75

TV Kamera Pintar V75 merupakan TV pintar pertama dengan nama “Kamera” dalam judulnya. Harga runcitnya ialah 4,999 yuan dan termasuk kamera bantuan kecerdasan buatan di dalam TV.

Jing Kun, Ketua Pegawai Eksekutif Xiaodu Technology, meramalkan: “Ini adalah perkembangan besar untuk memperluas batas perkhidmatan TV melalui kamera AI.” “Di masa depan, semua TV akan menjadi TV kamera pintar.”

Lihat juga:Xiaomi TV ES50 2022 dilancarkan secara rasmi, dilengkapi dengan cip MediaTek MT9638, skrin penuh 4K

TV ini dilengkapi dengan kamera AI yang menyokong integrasi dengan produk pintar lain seperti telefon pintar, pembantu suara dan sebagainya, seperti Xiaodu. TV ini juga mempunyai keupayaan penjagaan rumah, sambil membolehkan pengguna melihat status rumah mereka dari jauh dan dalam masa nyata.