Weltmeister Motors menafikan khabar angin mengenai IPO yang ditangguhkan

Terdapat khabar angin dari syarikat kenderaan elektrik China (EV) Weltmeister Motors bahawa syarikat itu menangguhkan tawaran awam awal (IPO) yang asal selepas laporan media negatif mengenai syarikat itu. Wittmeister sebelum ini memohon penyenaraian di Bursa Saham Shanghai di China pada September 2020, dan kemudian merancang untuk memuktamadkan kerja IPO pada tahun 2021.

Sekiranya berjaya, Weltmeister akan menjadi syarikat EV pertama yang disenaraikan di China, dan pesaing utama syarikat, termasuk NIO, Li Auto dan XPeng, telah disenaraikan di Amerika Syarikat.

Walau bagaimanapun,  Beberapa laporan media  Satu siri soalan telah ditanya mengenai permohonan IPO Weltmeister. Cabaran yang dihadapi syarikat kereta elektrik yang berpangkalan di Shanghai termasuk kekurangan pelaburan R & D, kerugian kewangan yang berterusan, dan kekurangan teknologi inovatif untuk produk syarikat.

Weltmeister terus menolak keras khabar angin tersebut, dengan pengasas syarikat Shen Hui menyebut laporan itu sebagai “berita palsu”. Syarikat itu kemudian mengeluarkan A Menyatakan  Ia berkata ia sedang bersedia untuk menyelesaikan proses IPO pada masa perubahan dasar mungkin berlaku di Lembaga Inovasi Sains dan Teknologi China. Walau bagaimanapun, tidak ada garis masa tetap untuk penyenaraian syarikat. Weltmeister juga mengarahkan media untuk mengikuti pemberitahuan rasmi dari Bursa Saham Shanghai untuk mengetahui dengan tepat mengenai IPO syarikat itu.

Ditubuhkan pada tahun 2016, Witmeister adalah salah satu pengeluar EV inovatif yang semakin meningkat di China dan telah mengeluarkan tiga model elektrik sepenuhnya setakat ini. Kenderaan utiliti sukan terbarunya, Wiltmeister W6, dijangka dihantar pada April 2021.

Walau bagaimanapun, syarikat menghadapi cabaran kerana pesaingnya terus melepasi Weltmeister dalam jualan keseluruhan. Walaupun jualan kereta syarikat pada 2019 menduduki tempat pertama di kalangan syarikat kenderaan elektrik baru China, ia jatuh ke tempat keempat pada tahun 2020. Jurang ini terus melebar selepas pesaing Weltmeister berjaya melancarkan IPO di Amerika Syarikat. Pada tahun 2021, Weltmeister menjual kira-kira 3,000 kenderaan pada bulan Januari dan Februari.

Weltmeister juga menghadapi masalah keselamatan pada tahun 2020, akhirnyaMengingatkanMasalah pembakaran spontan lebih daripada 1,000 kereta dengan bateri kereta mereka. Syarikat itu berjanji untuk membaiki bateri yang rosak secara percuma.

Sebelum usaha Weltmeister untuk pergi awam, syarikat itu telah menarik lebih daripada 30 bilion yuan ($4.6 bilion) dana dari tujuh kerajaan tempatan China, bank pelaburan dan syarikat Internet seperti Baidu dan Tencent. Tetapi syarikat itu juga kehilangan 11.4 bilion yuan ($1.7 bilion) hanya dalam empat tahun operasi. Untuk terus hidup dalam pasaran kenderaan elektrik yang sangat kompetitif, Weltmeister perlu terus mencari peluang untuk membiayai program R & D mahal yang boleh bersaing dengan syarikat-syarikat seperti Nio dan Xpeng.

Pada tahun 2020, pesaing utama Weltmeister, Nio, mengalami pertumbuhan eksponen dan menjadi salah satu syarikat pembuatan kereta terbesar di dunia. Sebagai Xiaomi, Evergrande dan syarikat lain juga mengambil tindakan praktikal untuk memasuki pasaran kenderaan elektrik, Witmeister akan menghadapi halangan yang lebih besar untuk bertahan dalam industri kos tinggi ini.

Pengawal selia China juga mengetatkan syarat kelayakan bagi syarikat untuk disenaraikan di pasaran saham. Laporan media menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya 34 syarikat telah memutuskan untuk menggantung permohonan mereka untuk disenaraikan di Lembaga Inovasi Sains dan Teknologi Bursa Saham Shanghai.

Lihat juga:Pengawal selia mempertimbangkan untuk meningkatkan ambang untuk IPO syarikat teknologi di Shanghai Starboard

Sekiranya matlamat Witmeister adalah untuk bersaing dan bertahan dalam pasaran kenderaan elektrik, kemungkinan penyenaraian akan menjadi isu utama bukan sahaja pada tahun 2021, tetapi juga pada tahun-tahun akan datang. Di  E-mel syarikat dalaman, pengasas Weltmeister Shen Hui berkata “Weltmeister belum mati, tetapi syarikat itu jauh dari mendarat di tempat yang selamat.”