Waterdrop membuat debut di NYSE, bertujuan untuk menjadi China UnitedHealth Group dalam 10 tahun

Syarikat teknologi insurans dalam talian China Waterdrop Inc berkata syarikat itu akan memberi tumpuan kepada memperluaskan pangkalan penggunanya di bandar-bandar peringkat rendah di China dan membangunkan perniagaan insurans dalam taliannya. Saham syarikat itu disenaraikan di Bursa Saham New York pada hari Jumaat.

Syarikat yang disokong Tencent berkata dalam siaran akhbar bahawa tawaran awam permulaannya (IPO) bertujuan untuk menjual 30 juta Saham Depositari Amerika (ADS) pada $12 sesaham untuk menaikkan $360 juta. Saham syarikat ditutup turun 19% pada hari Jumaat kepada $9.76.

“Dalam sepuluh tahun akan datang, kami berharap dapat bekerjasama dengan lebih banyak syarikat insurans, institusi perubatan dan syarikat farmaseutikal untuk membina versi China UnitedHealth Group,” kata Shen Peng, pengasas dan CEO Waterdrop, dalam temu bual.

Syarikat yang berpangkalan di Beijing, yang ditubuhkan pada tahun 2016 oleh Encik Shen, bekas eksekutif gergasi penghantaran makanan Meituan, mengendalikan pasaran polisi dalam talian dan platform crowdfunding perubatan untuk membantu orang yang menghadapi bil perubatan yang besar mengumpulkan wang. Ia juga mengendalikan platform bantuan bersama yang popular, yang berhenti beroperasi pada bulan Mac.

“Platform crowdfunding perubatan titisan air adalah platform bantuan peribadi dan alat penggalangan dana untuk pesakit dengan penyakit serius. Untuk membantu lebih banyak keluarga dengan kesulitan kewangan dan mengurangkan beban mereka, kami memilih untuk tidak mengenakan sebarang yuran pemprosesan dan menanggung semua kos yang terlibat dalam operasi platform. Kami bukan organisasi amal, tetapi kami secara aktif mengambil tanggungjawab sosial, “kata Shen. Pada masa ini, platform crowdfunding mempunyai pendapatan hampir sifar.

Menurut prospektus syarikat yang difailkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC), pada akhir tahun lepas, platform crowdfunding telah membantu 340 juta orang menaikkan sumbangan sebanyak 37 bilion yuan ($5.7 bilion).

Syarikat itu, yang menggambarkan dirinya sebagai platform pengedaran insurans hayat dan kesihatan pihak ketiga terbesar di China, menambah dalam pemfailan AS bahawa ia telah bekerjasama dengan 62 pengendali insurans pada akhir tahun lalu untuk menyediakan 200 produk kesihatan dan insurans hayat dalam talian kepada hampir 80 juta pelanggan. Bilangan pengguna di pasaran insurans titisan air melonjak dari 1.6 juta pada tahun 2018 kepada 12.6 juta pada tahun 2020.

Berbanding dengan syarikat insurans tradisional, Waterdrop Insurance mempunyai keupayaan analisis data algoritma, model dan alat analisis data yang kuat. Syarikat itu berkata ia telah membina profil pengguna dengan 494 tag asas dan 2464 tag algoritma, yang membolehkannya menilai keperluan pengguna dan profil risiko secara berkesan, serta mengesan tuntutan penipuan.

Namun, menurut prospektus, walaupun pendapatan syarikat meningkat dua kali ganda berkat pertumbuhan pengguna yang pesat, kerugian bersih syarikat pada tahun 2020 meningkat dari 322 juta yuan pada tahun 2019 menjadi 663 juta yuan. Pendapatan syarikat terutamanya berasal dari pendapatan pembrokeran yang berkaitan dengan komisen yang dikenakan kepada syarikat insurans.

Pengasas bersama Water Drop Yang Guang berkata dalam satu temu bual bahawa syarikat itu berharap untuk terus berkembang menjadi perniagaan penjagaan kesihatan untuk mempelbagaikan pendapatannya.

Yang juga menambah bahawa dalam jangka pendek, syarikat itu memberi tumpuan kepada pertumbuhan pengguna, bukan keuntungan.

“Syarikat berkembang pesat dari segi operasi dan skala perniagaan. Keuntungan bukanlah keutamaan kami sekarang,” katanya.

Lihat juga:Permulaan kesihatan yang disokong oleh Tencent Waterdrop mengumpulkan $200 juta dalam pusingan D

Waterdrop berharap dana baru akan membantu mengawal selia operasi perniagaan syarikat, mengembangkan keupayaan teknikalnya, dan meningkatkan ketelusan syarikat di bawah pengawasan awam.

Shen menambah bahawa syarikat itu akan terus memberi tumpuan kepada pasaran China dan tidak mempunyai rancangan segera untuk pengembangan antarabangsa.

“Dalam jangka pendek, kami akan memberi tumpuan kepada perniagaan domestik kami untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik di bandar-bandar Tier 3 dan ke bawah di China, termasuk kelas pengguna Internet pertengahan umur dan pertengahan umur. Pasarannya sangat besar dan banyak pengguna tidak dilindungi dengan betul. Kami merancang untuk menyempurnakan perkhidmatan kami yang ada sebelum beralih ke pasaran luar negara,” kata Shen.