Walaupun hubungan China-India berhati-hati, perdagangan teknologi antara kedua-dua negara telah melonjak

Terdapat paradoks aneh mengenai hubungan antara dua negara paling ramai penduduk di dunia. Di satu pihak, konflik perbatasan Himalaya yang dimulai pada Mei 2020 mengancam akan meningkatkan ketegangan antara China dan India, yang berulang kali menemukan perselisihan antara satu sama lain selama beberapa dekad terakhir. Sebaliknya, perdagangan yang berkembang pesat memberikan gambaran mengenai perkongsian ekonomi yang berpotensi besar.

Jumlah dagangan antara kedua-dua negara mencapai tahun lepas$125 bilion-Rekod tinggi. Eksport China ke India menyumbang sebahagian besar angka itu, berjumlah $97.5 bilion.

Walaupun terdapat banyak jenis eksport, syarikat teknologi China memperoleh keuntungan paling banyak, termasuk pengeluar elektronik dan alat ganti industri.

Pasaran telefon pintar India telah dikuasai oleh syarikat China selama bertahun-tahun. Baru-baru iniDataData dari rakan sejawat menunjukkan bahawa Xiaomi mengekalkan kedudukan utamanya pada suku pertama 2022, dengan pangsa pasar 23%. Samsung Korea Selatan menduduki tempat kedua dengan bahagian 20%, diikuti oleh tiga syarikat China yang lain: realme pada 16%, vivo pada 15%, dan OPPO pada 9%.

Raksasa teknologi generasi baru China bukan satu-satunya yang mendapat keuntungan dari perdagangan yang semakin meningkat. Perniagaan kecil juga semakin melihat India sebagai destinasi luar negara yang berpotensi untuk produk mereka.

“Potensi pasaran India sangat besar, terutama dalam perolehan motor, peralatan, alat ganti dan jentera,” kata wakil Dongguan Tianrui Electronics Co., Ltd. dalam komen kepada Pandaily. Syarikat ini mempunyai lebih daripada 100 pekerja dan beribu pejabat di Wilayah Guangdong di selatan China. Ia mengkhususkan diri dalam pengeluaran dan eksport komponen elektronik untuk memasang pelbagai produk. “Ini memberi kami lebih banyak keyakinan untuk mengembangkan pasaran India untuk perniagaan kami,” tambah syarikat itu.

Semakin ramai usahawan Cina melihat ke India, yang menyumbang kepada kejayaan perniagaan seperti iniXTransfer, untuk membantu perusahaan kecil dan sederhana tempatan (termasuk Tianrui Electronics) dalam menguruskan pembayaran rentas sempadan, yang telah meningkat dalam beberapa tahun terakhir.

Perkahwinan yang tidak stabil

Import tajam produk China dari India juga menjadi subjek kritikan. Perdana Menteri Modi, penyokongnya sering terbukaDemonstrasiMenghadapi gelombang barangan Cina, mereka telah mengejar perdana “Made in India”.Dasar, “bertujuan untuk mengubah India menjadi pusat reka bentuk dan pembuatan global.”

Ketergantungan yang berlebihan terhadap import dari China boleh menjadi beban politik bagi pembuat dasar India. Pembuat dasar India, yang ingin mendapatkan keuntungan ekonomi dari perdagangan dengan negara-negara jiran, juga tampak tegas di tengah meningkatnya ketegangan geopolitik di rantau ini.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak pembuat telefon pintar terkemuka di China, yang kini memiliki pangsa pasar yang signifikan di India, telah menghadapi tekanan yang semakin meningkat dari pihak berkuasa India. Pejabat Xiaomi, OPPO, OnePlus dan syarikat China yang lainSerbuanPada bulan Disember dituduh melakukan kesalahan kewangan oleh jabatan cukai pendapatan India.

Menurut laporan pada 7 Mei lalu, eksekutif Xiaomi India, Manu Kumar Jain berpindah ke Dubai selepas kejatuhan itu dan syarikat itu melancarkan tindakan mahkamah mendakwa pekerja kanannya berdepan ancaman ‘keganasan fizikal.’LaporanReuters melaporkan.

Berita minggu lepasMunculBahagian India syarikat teknologi China ZTE dan vivo, yang dituduh melakukan “penyelewengan besar dalam pemilikan dan pelaporan kewangan”, juga telah disiasat oleh pihak berkuasa.

Kadang kala, perselisihan yang disebabkan oleh hubungan ekonomi yang janggal ini merebak ke arena diplomatik. Selepas gelombang penyiasatan baru-baru ini, pihak berkuasa India memenangiMenegurZhao Lijian, jurucakap Kementerian Luar Negeri China, mengatakan: “Pihak India harus bertindak sesuai dengan undang-undang dan peraturan untuk menyediakan lingkungan bisnis yang adil, adil dan tidak diskriminatif bagi perusahaan China yang melabur dan beroperasi di India.”

Pelaburan masih meningkat

Walaupun terdapat kebimbangan ini, keyakinan pelabur China di India terus meningkat selama beberapa tahun. 2020BelajarOleh Brookings menggariskan peralihan penting dari pelaburan pemerintah China di India ke arah aliran modal yang lebih didorong oleh pasaran. Perubahan ini telah berlaku dalam pelbagai industri, terutamanya teknologi.

Tianrui Electronics, sebuah syarikat kecil dan sederhana yang berpusat di Guangdong, telah memperhatikan perubahan tersebut. Ditubuhkan pada tahun 2010, syarikat itu mengatakan “pendekatan yang lebih agresif terhadap pasaran India, di mana kami mempunyai lebih banyak pelanggan”.

“Dalam beberapa tahun terakhir, pembukaan pasar India secara bertahap dan pengurangan kebijakan tarif secara bertahap telah membantu mempercepat kemasukan produk asing,” kata perusahaan itu, sambil menambahkan, “mendorong pelaburan asing dan membiarkan pengusaha asing melakukan usaha sama dengan pengeluar India”.

Seperti yang ditunjukkan dalam hubungan ekonomi antara Amerika Syarikat dan China dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pertumbuhan hubungan ekonomi sektor swasta antara kedua-dua negara boleh membuat sebarang usaha untuk memutuskan hubungan sangat sukar.

Dengan pelbagai cabaran yang sedang dihadapi ekonomi global, seperti blokade pneumonia mahkota baru yang berulang di China, masalah rantaian bekalan dan kekurangan cip komputer yang meluas, banyak syarikat berusaha untuk menyesuaikan semula kaedah pengeluaran dan pelaburan mereka.

Apple, misalnya, nampaknya mengambil langkah seperti itu. Gergasi teknologi AmerikaMengumumkanPada awal April, syarikat itu mula membuat iPhone 13s di India, dalam usaha yang jelas untuk mengurangkan pergantungannya pada China.

Dalam artikel Cina baru-baru iniArtikelTajuk “Dalam era pasca wabak, adakah India benar-benar akan menjadi’penyelamat’ rantaian industri global?” Penulis mencadangkan bahawa apabila pertumbuhan melambat dan alternatif seperti Vietnam dan Singapura tidak mencukupi, hanya India mempunyai potensi untuk “menjadi China seterusnya”