Wabak Covid-19 yang berterusan di India memberi cabaran kepada pembuat telefon pintar China

India, pembuat telefon bimbit kedua terbesar di belakang China, telah menyaksikan lonjakan jangkitan Covid-19 di seluruh negara, menyebabkan pengeluaran pembuatan yang lebih rendah daripada yang dijangkakan dan menyukarkan operasi pelbagai jenama telefon pintar China.

ReutersDilaporkan bahawa jumlah rasmi jangkitan koronavirus di India adalah 21.49 juta, dan jumlah kematian terkumpul telah mencapai 234.083.

Penyelidik Counterpoint meramalkan bahawa berkat pusingan penutupan terbaru di New Delhi dan Mumbai-yang kedua-duanya biasanya menikmati penjualan telefon pintar yang besar-jumlah penghantaran telefon pintar China ke India antara April dan Jun adalah sekitar 5 juta unit, turun dari 25 peratus menjadi 15 peratus.

“Sebagai pangkalan pengeluaran telefon pintar yang penting di India, Noida telah menarik lebih dari 100 kilang China yang ditubuhkan oleh Transsion, Oppo, Vivo, Holitech dan syarikat lain,” kata Yang Shucheng, setiausaha agung Persatuan Perusahaan Telefon bimbit Cina India, dalam wawancara dengan wartawan dari “IT Times”. “Sejak tercetusnya wabak di India, hanya 30% pekerja China yang memilih untuk berpegang pada jawatan mereka. Pengurangan pengeluaran semasa sebanyak 40% disebabkan terutamanya oleh krisis wabak dan kekurangan cip.”

India sentiasa penting bagi pembuat telefon pintar Cina yang mencari pertumbuhan dengan pasaran domestik tepu. MenurutAnalisis strategik, pasaran telefon pintar India meningkat 26 peratus pada suku pertama 2021. Dalam tempoh ini, Xiaomi mewakili pembuat telefon pintar terbesar China dengan bahagian pasaran sebanyak 27%. China BBK Electronics’Vivo, Realme dan Oppo juga merupakan antara lima jenama telefon pintar, kedua hanya untuk Samsung.

Laporan kewangan Xiaomi untuk suku keempat 2020 menunjukkan bahawa jumlah pendapatannya tahun lalu adalah 245.87 bilion yuan, di mana pendapatan pasaran luar negara menyumbang 49.8%, terutamanya disebabkan oleh pertumbuhan di India dan Eropah.

Lihat juga:Penjualan telefon pintar China meningkat dengan ketara di India walaupun terdapat panggilan boikot

Gergasi elektronik secara aktif mendermakan untuk membantu India melawan wabak yang mengamuk. Pada bulan April, Xiaomi India menyumbangkan sejumlah 130 juta rupee ($1.77 juta), yang sebahagiannya didedikasikan untuk membeli penumpu oksigen untuk hospital-hospital di seluruh negara.

Pada 29 April, seorang pengarah Vivo memberitahu wartawan Times Weekly bahawa walaupun lonjakan baru-baru ini dalam bilangan jangkitan mahkota baru di India telah memberi kesan kepada perniagaan syarikat di negara ini, kilang mereka terus berfungsi dengan baik kerana langkah-langkah pencegahan yang komprehensif. Realme juga menyatakan dalam satu kenyataan bahawa kesihatan dan keselamatan pekerja sangat penting bagi syarikat.

Berbanding dengan pengeluar telefon bimbit yang mendakwa mempunyai susun atur saluran dalam talian berkualiti tinggi, pengeluar yang bergantung kepada pasaran luar talian mungkin kehilangan lebih banyak. Menangani wabak itu adalah satu cabaran besar bagi pembuat telefon pintar Cina yang cuba mendapatkan kedudukan di pasaran India.