Volkswagen berusaha untuk memperoleh bahagian memandu sendiri Huawei

Syarikat kereta Jerman Volkswagen (Volkswagen) dilaporkan sedang berbincang dengan syarikat telekomunikasi China dan gergasi elektronik Huawei untuk membeli unit pemanduan autonomi dengan harga berbilion euroMajalah PengurusKhamis.

Ketua Pegawai Eksekutif Volkswagen Herbert Diess mengatakan pada hari Rabu bahawa dia menjangkakan industri automotif akan melihat pemanduan autonomi yang luas dalam 25 tahun, dan syarikat itu mencari perkongsian baru untuk meningkatkan kemandirian perisiannya.

Eksekutif telah merundingkan perjanjian itu selama berbulan-bulan, yang melibatkan sistem teknologi yang belum dikuasai oleh VW sendiri, kata majalah Manager, memetik sumber dalaman.

Pada bulan Januari, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Volkswagen China Stephen Woellenstein mengatakan bahawa syarikatnya dan Huawei memang sedang membincangkan kemungkinan kesepakatan, tetapi perjanjian akhir tidak dapat disahkan pada tahap ini, termasuk usaha sama antara kedua-dua pihak.

Wang Jun, ketua pegawai operasi Bahagian Automotif Huawei, mengatakan tahun lalu mengenai ukuran pasukan pemanduan autonomi Huawei: “Pelaburan R&D dijangka mencapai 1 miliar dolar AS pada tahun 2021, dan pasukan R&D akan mempunyai lebih dari 5,000 kakitangan, termasuk 2.000 pemanduan autonomi.”

Perlu disebutkan bahawa pada bulan Januari tahun ini, Cariad, anak syarikat perisian Volkswagen, menjalin kerjasama dengan Bosch Group. Kedua-dua pihak akan bersama-sama mengembangkan perisian pemanduan autonomi untuk kereta penumpang Volkswagen.

Lihat juga:Pejabat Huawei digeledah oleh pihak berkuasa cukai India dan mengeluarkan respons

Volkswagen juga sedang membina kilang baru utama untuk kereta elektrik utamanya, Trinity, yang dijangka akan dihasilkan secara besar-besaran mulai tahun 2026.