Video Tencent menyokong membuka kunci kegemaran pengguna

Pada 1 September, Tencent Video mengeluarkan pernyataan bahawa ia akan menyesuaikan peraturan membuka kunci secepat mungkin, menyokong koleksi pengguna dan membuka kunci, dan mengoptimumkan lagi perkhidmatan atas permintaan yang maju.

Minggu lalu, Majlis Pengguna Shanghai menyatakan di akaun awam WeChat bahawa kerana pengguna dikenakan bayaran setiap episod untuk menonton siri TV seperti “Crime Suppression” melalui Tencent Video APP, mereka berhak memilih episod yang ingin mereka tonton dan masa yang ingin mereka tonton. Apa yang disebut membuka kunci secara berurutan dan menggabungkan penjualan adalah mengabaikan hak pengguna untuk memilih, yang telah mencetuskan banyak perbincangan.

Tencent Video menjelaskan bahawa peraturan membuka kunci episod demi episod pada awalnya ditetapkan untuk melindungi hak cipta drama TV dan menghormati karya seni pencipta kandungan. Walau bagaimanapun, syarikat itu mengakui bahawa ciri ini juga boleh menyebabkan kesulitan yang besar bagi pengguna yang tidak mahu menonton setiap episod tetapi hanya sebahagian daripadanya. Selepas peningkatan, syarikat akan terus meneroka model perkhidmatan audiovisual yang lebih sesuai dengan keperluan pengguna dan undang-undang pasaran.

Selepas tindak balas ini, Majlis Pengguna Shanghai mengeluarkan dokumen lagi, menyatakan di akaun rasmi mereka bahawa mereka menyokong peningkatan yang dijanjikan oleh Tencent Video, dan berharap platform lain dengan situasi serupa, seperti Youku dan iQiyi, juga akan menindaklanjuti langkah tersebut..

Walau bagaimanapun, yang lebih penting, perkhidmatan atas permintaan Tencent Video telah menimbulkan banyak rasa tidak puas hati di kalangan pengguna Internet. Ramai ahli percaya bahawa tidak adil untuk membelanjakan wang tambahan untuk perkhidmatan premium sebagai ahli. Ramai orang mula tertanya-tanya adakah platform video mengenakan bayaran berulang kali.

Siri TV “Crime Suppression” juga terlibat dalam pertikaian hak cipta sebelumnya. Pada bulan Ogos, Tencent Video menuntut Douyin dan syarikat induknya ByteDance kerana membenarkan pengguna memuat naik klip dari rancangan TV popular dan memainkannya tanpa kebenaran.

Lihat juga:Tencent Video menuntut Douyin ByteDance kerana melanggar hak cipta