Usaha sama kenderaan elektrik Baidu-Geely akan melancarkan model pertama dengan harga lebih dari $31,000 tahun depan

Menurut eksekutifnya, Jidu Automobile akan melancarkan model pertamanya di Beijing Auto Show 2022. Jidu Automobile adalah syarikat kereta elektrik yang dibentuk oleh usaha sama antara pencarian China, gergasi kecerdasan buatan Baidu dan pembuat kenderaan Geely.

Ketua Pegawai Eksekutif Jidu Xia Yiping mengumumkan pada acara syarikat pada hari Selasa bahawa kereta konsep itu akan menjadi versi yang hampir dengan pengeluaran besar-besaran, dengan pra-pesanan kemungkinan akan bermula pada tahun 2022.

Geely akan bertanggungjawab untuk pembuatan dan pengembangan Jitu EV berdasarkan asas casis EV sumber terbuka, yang dikenali sebagai Sustainable Experience Architecture (SEA), sementara Baidu akan melengkapkan kereta dengan platform pemanduan autonominya, Apollo. Jidu akan memberi tumpuan kepada kedudukan jenama dan membangunkan saluran jualan.

Xia mengatakan kereta itu akan ditujukan kepada pengguna yang lebih muda dan akan berharga lebih dari 200,000 yuan ($31,337) kerana “kos bahagian kereta pintar yang agak tinggi”.

Xia menambah bahawa Jidu tidak akan membina kilang dan rantaian bekalannya sendiri dari awal. Perkongsian dengan Geely akan membolehkan syarikat itu memanfaatkan keupayaan pembuatan pembuat kereta itu, sekali gus mengurangkan kos pengeluaran.

Eksekutif itu juga mengesahkan bahawa Jidu merancang pusingan pendanaan baru pada suku ketiga atau keempat tahun ini.

Musim adalahDitubuhkanPada awal Januari tahun ini, Baidu mengumumkan kerjasama strategik dengan Zhejiang Geely Holding Group untuk menghasilkan kenderaan elektrik. Pada bulan Mac tahun ini, Baidu mempunyai modal berdaftar sebanyak 2 bilion yuan ($309 juta).

Baidu memegang 55% syarikat dan Geely memegang selebihnya. Syarikat itu merancang untuk melabur 50 bilion yuan ($7.7 bilion) dalam pengeluaran kereta pintar dalam tempoh lima tahun akan datang.

Lihat juga:Baidu dan Geely Recruitment Boom untuk Syarikat Kenderaan Elektrik Baru di China: Laporan

Xia Wei adalah pengasas bersama dan ketua pegawai teknologi platform perkongsian basikal Mobike.Pada bulan Mac tahun ini, dia dilantik sebagai CEO usaha sama EV yang baru ditubuhkan.

“Konsep kereta elektrik sama sekali tidak baru, tetapi sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kereta EV benar-benar mencapai tahap penggunaan massa, dan sangat penting bagi lebih banyak orang untuk menggunakan dan menikmati kereta elektrik. Perkara yang sama berlaku untuk pemanduan autonomi-langkah seterusnya adalah menjadikan kereta memandu sendiri kelas L4 menjadi kenyataan dan menyebarkannya kepada ratusan ribu rumah, “kata Xia dalam wawancara sebelumnya dengan GeekPark, sambil menambah bahawa ini akan menjadi misi EV baru untuk tiga tahun akan datang.

Pada bulan Mac tahun ini, Nasdaq dan Baidu yang disenaraikan di Hong Kong mengumumkan keuntungan 25% lebih tinggi daripada jangkaanPendapatan suku pertamaBerbanding dengan tempoh yang sama tahun lepas, ia melebihi anggaran penganalisis.

Syarikat yang berpangkalan di Beijing itu melaporkan jumlah pendapatan 28.13 bilion yuan ($4.38 bilion) untuk tiga bulan yang berakhir pada bulan Mac, berbanding dengan anggaran purata 27.3 bilion yuan ($4.2 bilion).

Hasil yang kuat sebahagiannya didorong oleh pendapatan bukan iklannya, yang meningkat 70 peratus tahun ke tahun kepada 4.2 bilion yuan ($646 juta), termasuk perniagaan awan, AI dan pengangkutan pintar syarikat.

Perkhidmatan teksi automatik syarikat itu, Apollo Go, kini beroperasi di Beijing, Changsha dan Cangzhou dan dijangka berkembang ke 30 bandar dalam tempoh tiga tahun.

SyarikatDiumumkan di Shanghai Auto ShowIa merancang untuk mempunyai sekurang-kurangnya satu model pengeluaran yang dilengkapi dengan penyelesaian Apollo setiap bulan pada separuh kedua 2021, dengan sasaran sekurang-kurangnya enam model secara keseluruhan.

Naib presiden kanan korporat Baidu, Li Zhenyu, mengatakan syarikat itu bertujuan untuk memasang penyelesaian Apollo menjadi satu juta kereta dalam tiga hingga lima tahun akan datang.

Pada masa ini, penyelesaian pemanduan autonomi Baidu untuk pembuat kenderaan seperti Weltmeister, Toyota, Geely, Ford dan GAC merangkumi Apollo Navigation Pilot (ANP) dan Apollo Valet Parking (AVP) berasaskan visi.