TikTok menetapkan sasaran pendapatan iklan $12 bilion pada tahun 2022

Menurut laporan media China, pendapatan iklan Douyin mencapai hampir $4 bilion pada tahun 2021Lewat. Banyak sumber juga mengatakan bahawa tujuan Baidu untuk tahun 2022 adalah untuk mencapai pertumbuhan sekurang-kurangnya tiga kali ganda dari pendapatan iklan 2020, atau penjualan sekurang-kurangnya $12 bilion.

Douyin telah mempercepat proses pengkomersialan pada tahun lalu, memperluas iklan, e-dagang luar negara dan pasukan siaran langsung. Sumber di ByteDance, syarikat induk platform yang berpusat di Beijing, mengatakan TikTok kini mempunyai ribuan jurujual, terutama di Amerika Utara. Pada masa ini, TikTok mempunyai hampir 20,000 pekerja.

Perniagaan iklan TikTok berasal dari bahagian pengkomersialan ByteDance di China, yang telah membina strategi, produk, dan sistem penjualan yang matang yang dengan cepat meletakkan perniagaan iklan TikTok di landasan yang betul pada awal pelancarannya. ByteDance juga mendorong produk penempatan iklan berbahasa Cina, Pangle, terus ke luar negara.

Tetapi mulai akhir tahun 2020, ByteDance mempunyai perbezaan yang lebih jelas antara perniagaan luar negara dan perniagaan China. Pada masa ini, operasi pengiklanan TikTok dikendalikan oleh platform rasmi TikTok for Business (TTFB) dan diketuai oleh Blake Chandlee, ketua pengkomersialan global TikTok, yang melaporkan kepada ketua TikTok, Zhou Shouzi.

TikTok mempunyai 1 bilion pengguna aktif bulanan di seluruh dunia pada bulan September 2021, menurut data rasmi. Pengiklan semasa di platform ini adalah syarikat Internet kecil dan sederhana.

Lihat juga:TikTok bekerjasama dengan Amployment untuk menyiarkan video pendek di skrin besar awam

“Pada tahun lalu, TikTok telah mulai mengembangkan e-commerce dengan bersungguh-sungguh, di satu pihak untuk membuka sumber pendapatan baru. Lebih penting lagi, perniagaan e-commerce lebih dekat dengan pelanggan dan jenama besar, dan setelah dilakukan, pengiklan pasti bersedia membelanjakan lebih banyak anggaran untuk itu,” kata sumber yang dekat dengan ByteDance.