TikTok memindahkan data pengguna AS ke pelayan Oracle

TikTok, platform streaming video pendek global yang popular yang dimiliki oleh syarikat gergasi teknologi yang berpangkalan di Beijing ByteDance, telah selesai memindahkan maklumat mengenai pengguna AS ke pelayan Oracle Corporation, langkah yang dapat mengatasi kebimbangan pengawal selia AS mengenai integriti data.ReutersDilaporkan pada 17 Jun. Berita itu telah disahkan oleh syarikat itu.

Oracle telah membincangkan pengambilalihan saham minoriti di Douyin pada tahun 2020, ketika ByteDance berada di bawah tekanan dari pihak berkuasa AS untuk menjual aplikasi tersebut. Pada 14 September 2020, Oracle mengatakan telah mencapai kesepakatan dengan ByteDance untuk menjadi “penyedia teknologi yang dipercayai”, tetapi perjanjian itu masih harus disetujui oleh pemerintah AS.

Dengan perjanjian Oracle, ByteDance akan menghapus data peribadi pengguna AS dari pusat datanya sendiri dan menyimpannya sepenuhnya di pelayan Oracle di AS. Data masih disandarkan menggunakan pusat Virginia dan Singapura.

Menurut sumber, TikTok juga telah menubuhkan pasukan pengurusan keselamatan data AS yang berdedikasi yang disebut “USDS” untuk bertindak sebagai penjaga pintu maklumat pengguna domestik dan mengasingkannya dari ByteDance. Douyin membincangkan struktur di mana pasukan akan beroperasi secara autonomi dan tidak berada di bawah kawalan atau pengawasan Douyin.

Bekas Presiden AS Donald Trump mengeluarkan perintah eksekutif pada 6 Ogos 2020, yang mewajibkan ByteDance menjual perniagaan AS TikTok kepada syarikat domestik dalam masa 45 hari, atau ia akan menghadapi larangan.

Mulai 20 September 2020, syarikat AS dilarang melakukan transaksi komersial dengan TikTok, dan pernyataan itu juga melarang syarikat AS menyediakan perkhidmatan melalui WeChat “untuk tujuan memindahkan dana atau memproses pembayaran dalam negeri”. Douyin menyatakan penentangan dan terus memajukan tuntutan mahkamah terhadap perintah eksekutif.

Lihat juga:Douyin dan Douyin memperoleh $277 juta pada bulan Mei

Pada 9 Jun 2021, Presiden AS ketika ini Joe Biden menandatangani perintah eksekutif untuk mencabut larangan Trump di platform sosial Douyin dan WeChat. Sebaliknya, setiausaha perdagangan akan diarahkan untuk menyiasat aplikasi yang berkaitan dengan “musuh” asing yang dipercayai oleh pemerintah AS boleh menimbulkan risiko terhadap privasi data dan keselamatan negara di negara ini.