Tesla enggan berkompromi dalam menghadapi “tuntutan tidak masuk akal” setelah tunjuk perasaan pemilik kereta yang marah di Shanghai Auto Show

Tesla memberitahu pengguna China bahawa ia tidak akan memberi “tuntutan yang tidak munasabah.” Pada hari Isnin, pada hari pembukaan Pameran Auto Shanghai 2021, pemilik kereta membantah isu kawalan kualiti Tesla yang dikatakan sebagai tindak balas kepada kontroversi itu.

Memakai kemeja-T putih dengan watak Cina merah “Brek Failure,” wanita itu dilaporkan naik ke bumbung Model 3 merah di gerai Tesla dan berteriak bahawa sistem brek pembuat kereta AS itu rosakVideoDan gambar yang menjadi viral di media sosial. Pengawal keselamatan dapat dilihat cuba menutupnya dengan payung dari penonton, dan akhirnya menyeretnya.

Tesla berkata wanita itu adalah pemilik kereta dari Henan. Pada bulan Februari tahun ini, kereta Tesla jatuh ke dalam kereta lain dan terlibat dalam kemalangan jalan raya. Wanita itu berkata kejadian itu disebabkan oleh kegagalan brek Tesla dan meminta bayaran balik penuh di dalam kereta. Walau bagaimanapun, syarikat itu berkata kemalangan itu disebabkan oleh kelajuan yang berlebihan, dan sejak dua bulan lalu, syarikat itu telah secara aktif berunding dengan wanita itu untuk mencari penyelesaian. “Pemilik, bagaimanapun, menolak semua pilihan yang kami cadangkan,” kata pembuat kereta itu.

Tesla berkata dalam satu kenyataan: “Kami menghargai setiap pelanggan, jadi kami secara terbuka berjanji bahawa jika ada masalah dengan produk Tesla, kami akan bertanggungjawab sepenuhnya.”MenyatakanBeliau menambah bahawa sikap tidak kompromi juga akan diterima pakai untuk “keperluan yang tidak munasabah.”

Syarikat yang berpangkalan di California menekankan kesediaannya untuk bekerjasama dengan agensi pihak ketiga negara China untuk menjalankan ujian kualiti, dengan harapan dapat memenangi keyakinan dan kepercayaan pengguna melalui ujian.

(Sumber gambar: Weibo)

Kejadian itu berlaku ketika Tesla menghadapi pengawasan yang semakin meningkat dari pihak berkuasa China.

Pada bulan Februari, pengawal selia China memanggil Tesla mengenai isu keselamatan dan kualiti, dengan mengatakan ia baru-baru ini menerima aduan mengenai pecutan yang tidak normal dan kebakaran bateri. Tesla menjawab bahawa ia akan menguatkan pemeriksaan diri dan pengurusan dalaman.

Lihat juga:Tesla bertindak balas terhadap kontroversi media sosial mengenai kegagalan sistem brek China

Reuters melaporkan bahawa tentera China melarang kereta Tesla dari kompleksnya, dengan alasan masalah keselamatan negara untuk kamera dalam kenderaanDilaporMac. Di samping itu, Wall Street JournalDilaporKerajaan China mengehadkan penggunaan kereta Tesla oleh tentera dan pekerja perusahaan milik negara yang sensitif. Pemerhati industri berkata langkah itu menyuarakan tindakan Washington terhadap Huawei.

Pada tahun 2019, Tesla menjadi pembuat kereta asing pertama yang mengendalikan kilang milik penuh di China dengan kilang Shanghai. China adalah pasaran kedua terbesar Tesla di dunia, selepas pasaran rumahnya, Amerika Syarikat. Pembuat kereta elektrik menjual 120,000 kenderaan di China tahun lepas, menyumbang kira-kira 30% daripada penghantaran 2020.

Tesla telah menjadi pembuat kereta paling berharga di dunia, walaupun pengeluarannya jauh lebih rendah daripada syarikat seperti Toyota, Volkswagen dan General Motors. Awal bulan ini, syarikat itu melaporkan keputusan suku pertama yang lebih baik daripada yang dijangkakan, dengan mengatakan ia menghantar 184,000 kenderaan di seluruh dunia, melebihi anggaran Wall Street sebanyak 172.23 juta.