Tesla China menurunkan harga Model 3 dan terus beralih ke bateri yang lebih menjimatkan

Pembuat kereta elektrik AS Tesla Inc., bahagian China, mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia telah menurunkan harga Model 3 yang popular kepada harga keseluruhan bersubsidi baru sebanyak 235,900 yuan ($36,500), penurunan 15,000 yuan.

MenurutSatu kedudukanAkaun rasmi syarikat di Weibo, platform seperti Twitter di China, mengatakan perubahan itu bertujuan untuk menyesuaikan diri dengan “keadaan sebenar turun naik kos”.

Keputusan Tesla untuk menurunkan harga di China mungkin mencerminkan cita-citanya untuk merombak jenis bateri berkuasa kereta, beralih dari bateri lithium-ion yang lebih mahal ke prototaip inovatif baru.

Beberapa alternatif yang paling menjanjikan adalah bateri lithium iron fosfat (LFP), yang memberikan tahap elektrik yang sama dengan kos yang lebih rendah. Secara kritikal, bateri LFP tidak perlu memasukkan kobalt dalam reka bentuk-mineral yang membawa, selain harganya yang mahalRisiko reputasiKerana syarikat EV dikaitkan dengan pelbagai konflik dan isu berkaitan buruh di tempat-tempat seperti Republik Demokratik Kongo.

Pada akhir bulan Jun, Pan DailiLaporanTesla telah mencapai kesepakatan untuk memperluas kerjasama dengan pembuat bateri kereta elektrik China, CATL, dengan pengaturan bekalan berterusan hingga Disember 2025. CATL yang berpangkalan di Fujian pada JumaatPembukaanGenerasi baru bateri natrium-ion dan bateri hibrid natrium-litium, perkembangan ini boleh memberi impak besar kepada industri kenderaan elektrik domestik.

Pemotongan harga Model 3 Tesla mengikuti suku kedua yang luar biasaPrestasiIni menyaksikan penjualan yang kuat di pasaran China dan pengeluaran rekod dari kilang pembuatannya di Shanghai.

Kedudukan pasaran kelas atas Tesla di China bermaksud ia ditujukan terutamanya kepada pemilik kelas atas. Modelnya dijenamakan sebagai kereta elektrik mewah dan harganya jauh lebih tinggi daripada pesaingnya.

Menurut aLaporanAwal tahun ini, firma perunding McKinsey & Company mengatakan bahawa “Model 3 Tesla menjadi model BEV premium (bateri-elektrik) terlaris di China pada tahun 2020”.

Walau bagaimanapun, syarikat itu baru-baru ini menghadapi halangan, seperti yang disaksikan oleh keadaan yang tidak dijangkaBuangLangkah itu dapat menunjukkan sekatan dalam rantaian bekalan dan mengalihkan tumpuan untuk mempercepat pengeluaran jenis Y.

Pada masa yang sama, pasaran domestik telah menyaksikan peningkatan pencabar dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menawarkan pelbagai model kereta elektrik dengan kos yang lebih berpatutan.

Sebagai contoh, syarikat domestik Xiaopeng kini menjualnyaModel P5160,000 yuan-lebih daripada 75,000 kurang daripada Model 3 Tesla setelah penurunan harga baru-baru ini. Di samping itu, kereta kompak yang sangat murah telah menjadi semakin popular di seluruh negara baru-baru ini, seperti HongguangKereta elektrik miniPembuat kereta Wuling menjual dengan harga rendah kurang daripada 30,000 yuan.

Lihat juga:Jumlah penghantaran Xiaopeng pada bulan Julai melebihi 8,000 unit untuk pertama kalinya, dan P7 memecahkan rekod pertumbuhan selama tiga bulan berturut-turut

Kenderaan elektrik baru ini secara kolektif mengancam untuk melemahkan kecemerlangan Tesla di pasaran kenderaan tenaga baru China yang semakin meningkat. Oleh itu, langkah pemotongan kos pada hari Jumaat mungkin juga berpunca dari keperluan Tesla yang semakin meningkat untuk menjangkau pengguna domestik yang lebih luas di tengah persaingan domestik yang semakin meningkat.