Tesla China bertindak balas terhadap laporan permohonan pembayaran balik

Beberapa pemilik Tesla domestik baru-baru ini menerima surat pemberitahuan penggantian, yang didakwa kerana mereka tidak memenuhi syarat jarak tempuh dalam jangka waktu yang ditentukan dan oleh itu tidak dapat menerima subsidi negara. Tesla China bertindak balasMedia domestikPada hari Selasa, mengatakan syarikat itu mengirim peringatan sesuai dengan peraturan negara bahawa pemilik kereta bukan persendirian yang tidak memenuhi syarat peraturan akan menerima pemberitahuan tersebut.

Tesla mengatakan pihak berkuasa China telah menjelaskan bahawa kenderaan tersebut akan menerima subsidi tenaga baru. “Selain pembelian kenderaan penumpang tenaga baru secara peribadi, jarak tempuh kumulatif kenderaan operasi khas (termasuk kenderaan sanitasi), kenderaan rasmi untuk pihak dan agensi pemerintah, kenderaan lapangan terbang penerbangan awam, atau jenis kenderaan tenaga baru yang lain mesti mencapai 20.000 kilometer.” Dengan kata lain, menurut catatan data platform peraturan nasional, kenderaan dalam jarak yang disebutkan di atas harus menempuh jarak tempuh 20.000 kilometer dalam dua tahun sebelum pemerintah dapat memberikan subsidi kepada syarikat kereta.

Syarikat itu juga mengatakan bahawa ia telah menghantar e-mel, pesanan teks dan peringatan pop timbul kepada pengguna kereta bukan persendirian yang jarak tempuh tidak memenuhi syarat beberapa bulan yang lalu. Setelah beberapa peringatan, pengguna bukan peribadi yang masih tidak memenuhi syarat akan menerima notis pembayaran balik.

Lihat juga:Grace Tao, naib presiden global Tesla: Separuh daripada penghantaran dunia berasal dari kilang Shanghai yang besar

Subsidi negeri akan ketinggalan dua tahun. Oleh itu, model subsidi yang terlibat akan bermula dengan model yang dihasilkan pada tahun 2020, termasuk Model 3S 2020 yang dihasilkan dalam negeri dengan harga di bawah 300,000 yuan ($44,655). “Ini tidak mempengaruhi pembelian kereta swasta,” kata syarikat itu.

Sebaliknya, pegawai China telah membuat penjelasan lebih lanjut mengenai penipuan subsidi kenderaan tenaga baru. Menurut Artikel 3 dari “Pemberitahuan tentang” Peningkatan Lebih Lanjut Dasar Subsidi Kewangan untuk Promosi dan Penerapan Kenderaan Tenaga Baru “yang dikeluarkan oleh Kementerian Keuangan pada tahun 2019, mulai tahun 2019, untuk kenderaan dengan persyaratan jarak tempuh operasi, sebagian dana akan diperuntukkan terlebih dahulu setelah penjualan. Anda boleh memohon pembubaran setelah memenuhi syarat jarak tempuh. Setelah polisi dikeluarkan, kenderaan berlesen yang jarak tempuh kurang dari 20,000 kilometer dalam dua tahun dari tarikh pendaftaran tidak akan disubsidi, dan dana yang diperuntukkan sebelumnya akan ditolak semasa pembubaran.