Tencent Video menafikan bekerjasama dengan Kuaishou pada video jam panjang

Pada 19 Julai, Tencent Video mengeluarkan kenyataan yang menafikannyaKerjasama strategiknya dengan platform media streaming video pendek KuaishouMengenai penciptaan sekunder video bentuk panjang.

Pada masa yang sama, platform streaming video iQiyi yang disokong oleh Baidu dan aplikasi video pendek ByteDance Douyin baru saja mengumumkan perjanjian kerjasama baru. Kedua-dua pihak akan bersama-sama meneroka penciptaan sekunder dan promosi kandungan video format panjang. Susulan itu, media tempatan melaporkanTencent Video juga merundingkan kerjasama serupa dengan Kuaishou.

Lihat juga:Douyin dan iQiyi bersetuju untuk kerjasama pelesenan kandungan

Menurut sumber, kerjasama antara Tencent Video dan Kuaishou sangat tulus, dan dianggarkan akan ada pengumuman rasmi tidak lama lagi. Kedua-dua pihak kini telah memulakan kerjasama substantif di peringkat perniagaan. Baru-baru ini, banyak hak cipta video dalam aktiviti penciptaan kedua Kuaishou adalah milik Tencent Video.

Sejak tahun lalu, pertikaian hak cipta antara format video pendek dan format video panjang telah menarik banyak perhatian di China. Pada akhir 2021, Persatuan Perkhidmatan Penyiaran Web China mengeluarkan dokumen yang secara tegas melarang pemotongan kandungan video pendek yang tidak dibenarkan dari program audio-visual seperti filem dan siri TV. Ini juga sangat penting bagi sama ada platform video pendek boleh diberi kuasa.

Pada bulan Mac tahun ini, Douyin memimpin dalam mencapai transaksi kerjasama dengan platform media streaming video Sohu dan memperoleh kebenaran penciptaan kedua. Kuaishou bergerak lebih awal. Pada bulan Oktober 2021, Kuaishou menjadi platform video pendek rasmi NBA China dan komuniti pembuatan kandungan video pertama NBA China.

Orang dalam industri percaya bahawa kerjasama antara platform video panjang dan pendek akan memberikan lebih banyak publisiti untuk video panjang dan bahan yang lebih sah untuk pencipta.