Tencent menafikan menangguhkan pengambilan Kandian; Gabungan Sogou sedang berjalan

Eksport Media CinaPembersihanMelaporkan pada hari Rabu bahawa Tencent secara rasmi akan mengumumkan penggabungan Sogou minggu ini. Kerana penggabungan itu, Tencent Kandian akan menyerap sebahagian besar perniagaan dan pekerja Sogou. Pengambilan pekerja kini ditangguhkan. Tencent menjawab bahawa pengambilan Tencent Kandian dan penggabungan dengan pasukan Sogou berjalan seperti yang dirancang.

Sejumlah pekerja peringkat menengah dari Sogou memberitahu Jie Mian bahawa setelah pengumuman yang melibatkan penggabungan kedua-dua pihak, sebahagian besar perniagaan dan produk Sogou akan ditutup dan tidak lagi beroperasi sebagai jenama bebas, tetapi akan disatukan ke Tencent Kandian. Kerja dok antara kedua-dua pihak telah berlangsung selama beberapa bulan. Penyesuaian personel yang disebabkan oleh integrasi Sogou juga akan diselesaikan sebelum Festival Musim Bunga secepat mungkin.

Pada masa ini, Tencent Kandian mempunyai pusat carian besar dengan pasukan hampir 400 orang, yang merangkumi perniagaan utama seperti kemampuan carian umum, algoritma, cadangan, dan pengkomersialan. Sejumlah pengarah dan ketua pasukan dari Tencent mengesahkan kepada Cleaning bahawa pada pertengahan September, banyak pusat dalaman menerima permintaan untuk mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan. Langkah-langkah yang diambil termasuk kawalan belanjawan yang ketat, penggantungan pengambilan dan pengoptimuman tanggungjawab beberapa kakitangan.

Seorang pengarah Tencent memberitahu Jiemian bahawa setelah berintegrasi dengan Sogou, Tencent Kandian akan menjalankan perniagaan mesin pencari sebagai perniagaan utamanya.

Tencent, SogouPerjanjian penswastaan untuk memperoleh operasi Sogou swasta ditandatangani pada September lalu, memberikan syarikat itu perjanjian bernilai $3.5 bilion. Menurut transaksi itu, selepas transaksi selesai, Sogou akan menjadi anak syarikat milik penuh Tencent dan akan berhenti berdagang di NYSE. Perombakan itu dijadualkan berakhir pada suku keempat 2020, tetapi ditangguhkan kerana kurangnya persetujuan peraturan.

Pada awal bulan Julai tahun ini, Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar mengenakan denda 500,000 yuan ke atas Tencent kerana pemerolehan Tencent sebanyak 36.5% saham Sogou pada tahun 2013. Pada pertengahan bulan Julai, pengawal selia pasaran mendedahkan bahawa pemerolehan saham Sogou oleh Tencent telah disetujui tanpa syarat.

Lihat juga:Pegawai China tanpa syarat meluluskan pemerolehan ekuiti Sogou oleh Tencent, dan penghapusan Sogou memasuki undur

Setelah mengintegrasikan pasukan Sogou, Tencent Kandian akan menjadi tuan rumah lebih daripada 4,000 pekerja,Jadikannya barisan perniagaan kedua terbesar syarikatSelain unit perniagaan video dalam talian syarikat, begitu juga platform dan kumpulan kandungannya.