Tencent melabur 10 bilion yuan dalam program penyelidikan asas baru dalam 10 tahun akan datang

Syarikat gergasi Internet China, Tencent sebelum ini mengumumkan10 bilion yuan akan dilaburkan dalam 10 tahun akan datang untuk menyokong sekumpulan saintis terpilihMereka telah lama berkomitmen untuk penyelidikan asas dan membantu merealisasikan inovasi asal dari “0 hingga 1”.

Pada 5 Julai, Tencent melancarkan proses permohonan “New Cornerstone Investigator Program” (selanjutnya disebut sebagai “Rencana”) dari 1 Julai hingga 30 September 2022. Ini adalah jenis program pendanaan penyelidikan asas baru yang diketuai oleh saintis, dibiayai oleh Tencent dan dikendalikan secara bebas di bawah bimbingan Persatuan Sains dan Teknologi China.

Rancangan ini merancang untuk membiayai 60 saintis dengan maksimum 5 juta yuan dalam kategori eksperimen dan 3 juta yuan dalam kategori teori setiap tahun pada tahun 2022.

Program ini menetapkan dua bidang, matematik dan sains fizikal, biologi, dan sains bioperubatan, yang menggalakkan penyelidikan interdisipliner.

Tidak seperti penyelidikan berasaskan tugas dan projek yang lain, ciri yang paling penting dalam projek ini ialah ia tidak menetapkan matlamat penyelidikan yang jelas untuk penerima. Program ini juga tidak menilai jumlah kertas yang diterbitkan atau dihasilkan, dan tidak memberikan tarikh akhir untuk hasilnya. Projek ini bertujuan untuk menyediakan pembiayaan jangka panjang dan fleksibel kepada mereka yang berminat dan komited terhadap kerja mereka dan ingin membantu mereka mewujudkan persekitaran penyelidikan yang stabil untuk memberi tumpuan kepada penyelidikan mereka.

Lihat juga:Tencent Cloud untuk melancarkan alat ringan

Projek ini terbuka kepada sesiapa sahaja termasuk institusi dan penyelidik bebas. Kedua-dua jenis pemohon mesti memenuhi keperluan berikut: di bawah umur 55 pada masa permohonan; Berkhidmat sebagai penyelia doktor selama lebih dari 5 tahun; Bekerja sepenuh masa di Tanah Besar China atau Hong Kong dan Macau (kewarganegaraan tidak terhad); Melabur sekurang-kurangnya 9 bulan setahun untuk penyelidikan; Dia mempunyai pengalaman penyelidikan asas dan masih berada di barisan depan penyelidikan. Dia belum memohon Anugerah Explorer 2022 sebelumnya.

Untuk mengikuti prinsip “dipimpin oleh saintis” dengan tegas, rancangan ini menubuhkan sebuah jawatankuasa ilmiah sebagai badan pembuat keputusan dalam pemilihan bakat, dengan Shi Yigong, seorang ahli akademik Akademi Sains China dan presiden Universiti West Lake, sebagai ketua jawatankuasa tersebut.