Tencent bertindak balas terhadap penggodaman beberapa akaun QQ

Banyak pengguna QQ, perisian pemesejan segera China yang dimiliki oleh Tencent, mendakwa pada Ahad malam bahawa akaun mereka telah diretas.Pasukan rasmi aplikasi itu bertindak balas pada hari IsninSebab utama ialah pengguna mengimbas kod QR log masuk permainan palsu dan log masuk akaun yang dibenarkan oleh penggodam. Kod QR ini direkodkan dan kemudian digunakan oleh penjenayah untuk menghantar iklan haram ke kenalan akaun. Akaun pengguna yang terjejas telah dikembalikan kepada keadaan normal oleh pasukan rasmi.

Pasukan rasmi QQ meminta maaf atas kejadian itu. Ia menambah bahawa ia mengumpulkan dan menyusun bukti jenayah dan akan bekerjasama dengan jabatan kerajaan yang berkaitan jika diperlukan. Pasukan ini juga mengingatkan pengguna untuk tetap waspada ketika log masuk ke akaun dalam lingkungan di mana mereka tidak sering log masuk untuk mencegah risiko penggodaman.

Memandangkan catatan dalam talian oleh pengguna QQ, banyak yang terpengaruh, termasuk pengguna Android, HarmonyOS dan iOS di seluruh China. Setelah akaun digodam, kandungan pornografi dan perjudian secara automatik dihantar ke kenalan.

QQ adalah perkhidmatan perisian pesanan segera yang dilancarkan oleh Tencent. Pada 23 Mac tahun ini, Tencent mengeluarkan laporan kewangan keseluruhan untuk tahun fiskal Q4 dan 2021 2021, menunjukkan bahawa pada 31 Disember 2021, jumlah akaun aktif bulanan yang menggunakan QQ peranti mudah alih adalah 552 juta, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 7.2%.

Lihat juga:Tencent menutup QQ Tang Games dilancarkan selama 17 tahun