Tencent bertindak balas terhadap laporan bahawa ia merancang untuk menjual saham Meituan

Pada petang 16 Ogos, saham gergasi penghantaran makanan China Meituan Hong Kong turun 10%ReutersPemegang sahamnya, Tencent, merancang untuk menjual semua atau sebahagian besar sahamnya yang bernilai $24 bilion, kata laporan itu. Meituan ditutup turun 9.07% pada 16 Ogos kepada HK $164 (AS $20.91), dengan nilai pasaran HK $1.02 trilion (AS $130.1 bilion).

Sebagai tindak balas,Tencent bertindak balas terhadap “tidak ada komen”Media domestik. Kemudian pada petang itu,Foto oleh Zhang JunPengurus Besar Pemasaran dan Perhubungan Awam Tencent menafikan khabar angin ini dalam catatan di akaun media sosial peribadinya.36krIa juga dipelajari dari sumber yang dekat dengan Tencent bahawa laporan ini tidak benar, dan Tencent pada masa ini tidak mempunyai rancangan untuk menjual saham Meituan. Sehingga petang 16 Ogos, Meituan belum memberi respons.

Tencent, syarikat gergasi teknologi yang memiliki aplikasi pesanan segera terbesar di China, WeChat, pertama kali melabur dalam saingan Meituan, Dianping, pada tahun 2014 dan bergabung dengan Meituan setahun kemudian untuk membentuk syarikatnya sekarang.

Pan Helin, pengarah bersama dan penyelidik Pusat Penyelidikan Inovasi Ekonomi dan Kewangan Digital di Sekolah Perniagaan Bersama Antarabangsa Universiti Zhejiang, mengatakan bahawa Tencent memegang 17% daripada nilai pasaran trilion Meituan. Penjualan magnitud ini tidak dapat dilakukan secara senyap-senyap. MenurutLULUHSebaliknya, Meituan kini mendapat sokongan lalu lintas dari Tencent. Tanpa pemegang saham terbesar mereka, sumber lalu lintasnya akan dimampatkan. Namun, kerana ukuran dan kedudukan pasar Meituan di pasar pengiriman makanan China, kedudukan pasarnya tidak dapat digoyahkan, tetapi kesan negatifnya masih ada.

Lihat juga:Tencent melancarkan generasi baru robot berkaki empat