Teleskop radio China FAST telah menemui 500 pulsar

Pada hari Rabu,Akademi Sains China mengadakan sidang akhbarBerikan kemas kini mengenai operasi China Sky Eye dan bincangkan satu siri pencapaian saintifik yang penting. Sejak penubuhannya, kecekapan dan kualiti operasi FAST terus ditingkatkan, dan masa pemerhatian tahunan telah mencapai lebih dari 5,300 jam. Hingga kini, FAST telah menemui sekitar 500 pulsar, menjadikannya alat penemuan pulsar yang paling efisien sejak beroperasi di dunia.

Hidrogen neutral adalah unsur yang paling banyak di alam semesta dan salah satu pengesan terbaik untuk pengedaran bahan pada skala yang berbeza.

Pasukan kerjasama antarabangsa yang diketuai oleh Qing Daochong dan Li Yi dari National Astronomical Observatory of the Chinese Academy of Sciences menggunakan kaedah penyerapan diri garis sempit hidrogen neutral yang asli dan menggunakan FAST untuk mendapatkan hasil pengukuran kesan Zeeman keyakinan tinggi dalam pelapisan nuklear protostar untuk pertama kalinya. Menyelesaikan masalah fluks magnet, salah satu daripada tiga masalah klasik mengenai pembentukan bintang, memberikan bukti pemerhatian yang penting.

Letupan radio pantas (FRB) adalah fenomena letupan radio paling terang di alam semesta, tetapi asal usulnya yang tepat tidak diketahui. Ia adalah salah satu topik hangat terkini dalam astronomi.

Pasukan kerjasama antarabangsa yang diketuai oleh Li Yi, Wang Pei, dan Zhu Weiwei dari National Astronomical Observatory menggunakan FAST untuk memerhatikan letupan radio pantas FRB121102. Dalam kira-kira 50 hari, mereka mengesan 1,652 letupan, memperoleh sampel letupan radio cepat terbesar hingga kini, melebihi jumlah letupan yang diterbitkan dalam semua artikel sebelumnya di lapangan. Pasukan ini juga mendedahkan untuk pertama kalinya spektrum tenaga lengkap dan struktur bimodal letupan radio pantas.

Penemuan pulsar adalah salah satu tujuan saintifik utama untuk pemerhatian dengan teleskop radio antarabangsa utama.

Lihat juga:Bapa teleskop terbesar di dunia meninggal 25 hari sebelum debutnya

Dalam masa kurang dari dua tahun, projek keutamaan utama FAST, Bima Sakti Pulsar Snapshot Survey (GPPS) yang diketuai oleh National Astronomical Observatory Han Jinlin, menemui 279 pulsar baru-65 daripadanya adalah pulsar milisaat dan 22 berada dalam sistem bintang binari.

Sebagai tambahan, pada bulan Mac 2021, FAST secara rasmi membuka perkongsian global. 27 projek antarabangsa dari 14 negara (tidak termasuk China) telah diluluskan, dan pemerhatian saintifik yang berkaitan telah dimulakan.

Wu Xiangping, ahli akademik Akademi Sains China dan penyelidik di National Astronomical Observatory, mendedahkan bahawa dia sedang mempertimbangkan untuk membuka 1% masa pemerhatian FAST kepada pelajar sekolah rendah dan menengah di seluruh negara. “Pelajar sekolah rendah dan menengah dapat mengemukakan idea saintifik yang baik, dan ahli astronomi profesional akan membantu mereka mewujudkannya,” kata Wu.