Telefon pintar Xiaomi 12 Ultra dijangka dilancarkan awal Julai

Serangkaian telefon pintar Xiaomi, termasuk 12 Ultra (code: L1), 12S Pro (code: L2S), 12S Pro Dimensity Edition (code: L2M) dan 12S (code: L3S) semuanya telah menerima sijil akses rangkaian dari Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China. Xiaomi 12 Ultra akan dilancarkan tidak lama lagi, yang merupakan model pengimejan utama syarikat. Nama pengguna Weibo “Informan Industri Teknologi Domestik”Stesen sembang digital“Menunjukkan telefon pintar ini akan dilancarkan pada awal Julai ini.

Akaun itu juga mendakwa bahawa Xiaomi 12 Ultra tidak akan mempunyai logo Leica di sampul telefon, tetapi akan ada kejutan dengan tanda air gambar. Ini mungkin bermaksud logo Leica akan berada di tanda air pada foto Xiaomi 12 Ultra.

Xiaomi and Leica
(Sumber: Xiaomi, Leica)

Bulan lalu, Xiaomi mengumumkan kerjasama strategik pengimejan global dengan Leica. Telefon baru dijangka mempunyai kamera utama 50MP, kamera sudut ultra lebar 48MP dan kamera telefoto 48MP. Modul kameranya akan dibuat bersama oleh Xiaomi dan Leica, dan algoritma pencitraan yang terakhir akan ditambahkan.

Lihat juga:Xiaomi dan Leica Camera mengumumkan kerjasama strategik jangka panjang

Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi Lei Jun sebelumnya mengungkapkan bahawa kerjasama antara Leica dan Xiaomi akan merangkumi keseluruhan rangkaian pencitraan telefon pintar, dari optik, pencitraan, pemprosesan, hingga pengalaman pengguna. Leica juga menghantar pasukan jurutera ke Beijing untuk bekerja dengan jurutera Xiaomi.

Dari segi konfigurasi, Xiaomi 12 Ultra dijangka dilengkapi dengan cip Snapdragon 8+ dan berdasarkan proses 4nm TSMC. Ia akan mempunyai RAM 12GB dan storan besar 512GB. Telefon ini akan menggunakan paparan 6.7 inci 2K AMOLED LTPO, menyokong kadar penyegaran tinggi 120Hz, dan bateri 4800mAh terbina dalam. Menyokong pengecasan pantas berwayar 67W dan pengecasan ultra pantas tanpa wayar 50W.