Teknologi Quanxin menerima lebih dari 100 juta yuan dalam pembiayaan Siri B, dengan fokus pada transaksi FICC

Pada hari Isnin, QuantInfo Technology, sebuah syarikat teknologi dan perkhidmatan perdagangan kuantitatif yang berpusat di Shanghai, mengumumkanPembiayaan Siri A dan B telah selesaiBernilai lebih dari 100 juta yuan ($15.7 juta). Pusingan ini diketuai oleh pelabur strategik yang berkaitan dengan Internet, diikuti oleh Koala Fund. Dana tersebut akan digunakan terutamanya untuk penyelidikan dan pengembangan produknya.

FICC merujuk kepada “pendapatan tetap, mata wang dan komoditi”. QuantInfo Technology adalah sebuah perusahaan fintech yang fokus membangun infrastruktur transaksi FICC. Ia berharap dapat memahami trend ini dengan secara beransur-ansur mewujudkan platform perdagangan elektronik dan infrastruktur perdagangan rangkaian.

FinOne adalah perisian perdagangan automatik yang dikembangkan sendiri oleh syarikat yang merangkumi semua kelas aset dan senario, dengan throughput tinggi dan latensi rendah. Sasaran perkhidmatan termasuk pelbagai pelanggan seperti Bursa Saham, Bank Perindustrian dan Komersial China, Bank Pertanian China, Bank of China, Bank Pembinaan China dan beberapa bank saham bersama.

Berbanding dengan Amerika Syarikat, urus niaga aset FICC China mempunyai tahap automasi yang lebih rendah. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, reformasi berorientasikan pasaran FICC China terus maju. Pada peringkat dasar, pengawal selia Beijing mengeluarkan “Laporan Dasar Monetari untuk Suku Pertama 2021”, yang mewajibkan entiti pasaran untuk memperdalam pembaharuan kadar pertukaran RMB secara berterusan dan memperbaiki sistem kadar pertukaran terapung berdasarkan penawaran dan permintaan pasaran. Pengawal selia juga bertujuan untuk meningkatkan fleksibiliti kadar pertukaran yuan.

Lihat juga:Pembangun perisian dan sistem EDA X-Epic menerima pembiayaan Siri Pra-B bernilai ratusan juta yuan

Di samping itu, dengan pembukaan dasar kadar pertukaran, pelabur asing lebih kerap mengambil bahagian dalam urus niaga bon, yang mengemukakan keperluan yang lebih tinggi untuk kecairan pasaran. Untuk menjadikan kadar pertukaran lebih berorientasikan pasaran, turun naik kadar pertukaran diperlukan. Infrastruktur perdagangan peringkat rendah adalah sukar untuk menyediakan kecairan yang mencukupi dan tidak dapat menangkap sepenuhnya peluang keuntungan transaksi pembeli. Infrastruktur perdagangan automatik perlu ditingkatkan.

Sebilangan besar pasukan teknologi QuantInfo mempunyai pengalaman luas dalam perdagangan elektronik. Individu yang bertanggungjawab untuk penyelesaian teknologi produk dan perdagangan telah berkhidmat di syarikat-syarikat berkaitan terkenal di China dan luar negara, seperti Thomson Reuters dan Merrill Lynch.