TECNO, Samsung Electronics dan DXOMARK meramalkan trend kamera mudah alih 2022 di Webinar Counterpoint

Dalam webinar yang bertajuk “Trend Kamera Mudah Alih Global 2022: Ceramah Inovasi,” pakar dalam teknologi pengimejan optik membincangkan dengan penganalisis penyelidikan industri terkemuka bagaimana sistem kamera telah berkembang dan bagaimana ia menjadi penting bagi OEM kerana pengguna memberi penekanan yang lebih besar pada penangkapan gambar.

Trend kamera mudah alih, seperti gabungan sensor gambar berkualiti tinggi dan algoritma perisian canggih, kepekaan cahaya, penstabilan gambar dan video, zoom tanpa kehilangan berterusan, dan lain-lain, telah diketengahkan oleh pemain industri ini.

Webinar itu dianjurkan oleh Counterpoint, sebuah syarikat penyelidikan teknologi terkemuka, Pembicara tetamu dari TECNO, jenama telefon pintar global yang memberi tumpuan kepada pasaran baru yang berkembang pesat, Samsung Electronics, peneraju global dalam semikonduktor, telekomunikasi, media digital dan teknologi gabungan digital, dan DXOMARK, sebuah agensi ujian yang mengkhususkan diri dalam kamera, audio, paparan dan bateri elektronik pengguna.

Dihoskan oleh Peter Richardson, Naib Presiden Penyelidikan di Counterpoint Research, dengan penceramah jemputan Tarun Pathak, Hervé   Macudzinski, Pan Shuebao dan Jimmy Hsu berkongsi pandangan mengenai inovasi kamera, trend pasaran dan perkembangan terkini dalam teknologi pengimejan.

Pengarah Penyelidikan Telefon Pintar Counterpoint, Tarun Pathak, menegaskan bahawa telefon pintar mid-range yang baru muncul akan membantu quad-camera dan faktor bentuk lain untuk menguasai pasaran maju dan baru muncul seperti Afrika, Amerika Latin dan India. Pathak juga percaya bahawa “gabungan sensor gambar berkualiti tinggi dan algoritma perisian canggih membolehkan jenama memberikan pengalaman pengimejan yang luar biasa pada semua titik harga telefon pintar”.

Elway & nbsp, pengarah sains imej dan ketua produk di DXOMARK; · Hervé Macudzinski memerhatikan bahawa telefon pintar hari ini membantu meletakkan kualiti penangkapan DSLR dan kemahiran jurugambar profesional di tangan pengguna. Di samping itu, beliau percaya bahawa pengimejan cahaya rendah adalah keutamaan bagi peranti dengan harga $400-600 yang sangat kompetitif, dan penambahbaikan yang ketara boleh dibuat pada harga ini.

Samsung Electronics   Menurut Pan Xuebao, naib presiden dan ketua penyelidikan dan pembangunan, “Kami hampir dengan titik di mana jenama telefon pintar kini boleh menyediakan fotografi peringkat DSLR kepada pelanggan.”   Dia menyebut bahawa teknologi Tetra dan Nona Samsung membawa prestasi yang luar biasa dalam keadaan cahaya terang dan rendah dengan menawarkan kanvas yang lebih besar untuk menangkap lebih banyak cahaya sambil membenarkan piksel yang lebih kecil untuk definisi yang lebih tinggi. Kelajuan juga diutamakan dan ISOCELL membawakan ciri autofokus yang lebih pantas. “

Jimmy Hsu, Pengurus Produk Kanan Teknologi Imej TECNO, menyebut bahawa keperluan untuk ciri dan pemperibadian yang lebih pelbagai dapat mendorong permintaan untuk ToF (masa penerbangan) dan DVS (sensor penglihatan dinamik), yang akan membantu kamera telefon pintar bersaing dengan dan melampaui kamera profesional. TECNO, yang telah memfokuskan pada pemperibadian, telah membuat kemajuan dalam pencitraan warna kulit gelap yang ditujukan kepada pengguna di pasar utama di Afrika, India dan di tempat lain, menyoroti pencapaian dan kejayaan baru-baru ini dalam kepekaan cahaya, penstabilan gambar dan video, zoom dan resolusi tinggi-didorong oleh teknologi seperti RGBW dan G + P, pergeseran sensor dan lensa teleskopik. Dia berjanji bahawa beberapa teknologi baru ini akan digunakan untuk produk baru Tecno pada tahun 2022.

Wakil media dan pemain industri dari Afrika, Asia Tenggara, Eropah dan Amerika Syarikat turut mengambil bahagian dalam webinar untuk berkongsi masalah mereka dengan penceramah mengenai topik yang menarik minat pengguna mudah alih dan peminat foto yang mahir teknologi di seluruh dunia.

Lihat juga:Martin Parr mengenai kamera telefon pintar yang mengubah fotografi

Webinar menyoroti trend masa depan dalam pengimejan kamera mudah alih dan menetapkan harapan untuk aplikasi teknologi pengimejan ini untuk pasaran dan pengguna global, membuka jalan untuk pengembangan jangka panjang pencitraan telefon pintar.