Tanah Besar China Tim Hortons Dekat dengan Penyenaraian AS

Rantaian kopi Kanada Tim Hortons baru-baru ini membuat kemajuan lebih lanjut dalam rancangannya untuk menyenaraikan unit perniagaannya di China di Amerika Syarikat (AS). Silver Crest, sebuah syarikat pemerolehan tujuan khas, akan mengadakan mesyuarat pemegang saham mengenai perkara itu pada 18 Ogos. Selepas Perhimpunan Agung diterima pakai,Silver Crest dan Tim Hortons China merancang untuk bergabung dan disenaraikan.

Pada mesyuarat pemegang saham Silver Crest, sekurang-kurangnya dua pertiga pemegang saham biasa mesti memilih ya sebelum cadangan itu dapat disahkan. Jika penggabungan dengan Tim Hortons gagal, Silver Crown akan terus mencari sasaran yang sesuai dengan tarikh akhir 19 Januari 2023. Kegagalan untuk bergabung dengan Tim Hortons atau perniagaan lain boleh menyebabkan pembubaran dan pembubaran.

Tim Hortons memasuki pasaran China pada tahun 2019. Pada bulan Mei 2020, ia menerima pembiayaan strategik ratusan juta yuan dari Tencent. Sembilan bulan kemudian, ia mengumumkan bahawa ia telah menerima pusingan kedua pembiayaan, yang dipimpin oleh Sequoia China, pelaburan tambahan oleh Tencent, dan pelaburan bersama oleh Zhongding Capital.

Sebagai tambahan kepada produk kopi tradisional, Tim Hortons telah mencuba penyetempatan, termasuk kopi susu, kopi berperisa buah, dengan harga mulai dari 15 yuan ($2,23) hingga 30 yuan ($4,45), antara Starbucks dan kopi barista khas. Selain minuman, produk Tim Hortons China termasuk makanan hangat dan bagel.

Tim Hortons China mempunyai tiga jenis kedai utama: kedai utama, kedai standard, dan kedai “Tims Go”. Kedai utama biasanya berukuran lebih dari 150 meter persegi, kedai standard biasanya berukuran 80-150 meter persegi, dan Tims Go berukuran 20-80 meter persegi. Pelanggan memesan terutamanya melalui telefon pintar, penghantaran makanan atau pengambilan sendiri. Kedai syarikat sering diedarkan berhampiran bangunan pejabat atau pintu keluar kereta bawah tanah.

Pada akhir 2021, Tim Hortons China mempunyai 30 kedai utama, 275 kedai standard dan 85 kedai Tims Go. Firma itu juga menyatakan bahawa selain kedai standard, kedai ekspres boleh menjadi jenis kedai penting yang akan dicuba oleh jenama di bandar-bandar peringkat pertama pada masa akan datang.

Lihat juga:Tim Hortons membuka kedai di China dengan Tencent e-sports Shanghai

Menurut Silver Crest, pendapatan Tim Hortons China adalah 57.26 juta yuan ($8.5 juta), 210 juta yuan ($31.18 juta) dan 640 juta yuan ($95.02 juta) pada tahun 2019, 2020 dan 2021. Walau bagaimanapun, kerugian bersih keseluruhan terus berkembang, dengan kerugian bersih 87.83 juta yuan (AS $13.04 juta), 140 juta yuan (AS $20.79 juta) dan 380 juta yuan (AS $56.42 juta) dalam tiga tahun terakhir.