Syarikat memandu sendiri Autra Tech mendapat dana Pra-A hampir $30 juta

Autra Tech, syarikat logistik utama memandu sendiri, mengumumkan pada hari RabuIa menutup pusingan pembiayaan pra-A pada bulan April, berjumlah 200 juta yuan ($29.9 juta). Pelabur termasuk Cathay Pacific Capital, Xianghe Capital, dan 100 Capital.

Sebelum ini, firma itu menyelesaikan dua pusingan malaikat pada bulan Oktober dan Disember 2021, yang dipimpin bersama oleh IDG dan SF Holdings, diikuti oleh Rocket Capital dan Baidu Ventures, berjumlah 191.5 juta yuan.

Teknologi Otra ditubuhkan pada bulan Julai 2021, dengan fokus pada teknologi pemanduan autonomi L4 trak. Ia komited untuk menggunakan teknologi pemacu untuk menyediakan perkhidmatan logistik trunk yang lebih kos efektif.

Tao Ji, Ketua Pegawai Eksekutif firma itu, berkata: “Autra Tech berpusat di China, memfokuskan pada logistik trunk dengan teknologi pemanduan autonomi terkemuka, dan bertujuan untuk pengeluaran besar-besaran dan operasi berskala besar. Kami berusaha untuk mempromosikan peningkatan produktiviti industri logistik trunk melalui kemajuan teknologi, sambil mengurangkan tenaga kerja. kekurangan.”

Lihat juga:AI-PRIME menerima pusingan pembiayaan A dan A + bernilai AS $10 juta

Syarikat itu mengatakan pada bulan April bahawa fasa seterusnya akan mengesahkan laluan jarak jauh dan sederhana (seperti antara 600 dan 1.000 kilometer) yang pada awalnya memerlukan dua pemandu, yang dapat dilakukan oleh satu pemandu dengan bantuan teknologi pemanduan autonomi.

China mempunyai 14 juta trak kargo, dan industri logistik dijangka mengalami kekurangan buruh yang teruk pada masa akan datang. Terdapat ruang yang signifikan untuk pengembangan teknologi pemanduan autonomi. CICC percaya bahawa kelebihan trak memandu sendiri terletak pada tiga aspek: ia dapat meningkatkan masa berjalan trak, mengurangkan kos pemandu, dan meningkatkan kecekapan bahan bakar. CICC juga meramalkan bahawa trak memandu sendiri akhirnya dapat mengurangkan kos sebanyak 45%.