Syarikat logistik memandu sendiri Inceptio Technology mengumpulkan dana $188 juta

Syarikat trak memandu sendiri Inceptio Technology mengumumkan pada hari IsninTelah menerima pembiayaan ekuiti pusingan B + bernilai AS $188 juta. Sebelum itu, syarikat itu telah menerima pelaburan berjumlah $500 juta.

Pelabur utama dalam pusingan terakhir adalah Sequoia China dan Legendary Capital, sementara pelabur bersama adalah Chow Tai Fook Enterprises Limited, dana ekuiti antarabangsa Cedar Capital dan syarikat kewangan rantaian bekalan WZ Group Industrial Investment. Pemegang saham sedia ada Inceptio Meituan, NIO Capital, Eight Way Ventures dan Broad Vision Fund juga menyertai pusingan pendanaan sebagai pelabur bersama.

Ditubuhkan pada April 2018, Inceptio memberi tumpuan kepada senario logistik trunk. Ia mematuhi strategi inti “penyelidikan diri penuh + pemacu pengeluaran besar-besaran + operasi mendalam”, dan secara bebas melakukan penyelidikan dan pengembangan teknologi pemanduan autonomi L3 dan L4 penuh. Bekerjasama dengan rakan OEM untuk menyediakan pelanggan logistik dengan trak memandu sendiri yang lebih selamat dan cekap dan rangkaian kargo memandu sendiri generasi baru.

Tumpukan penuh, sistem trak autonomi yang dibangunkan secara dalaman, yang dikenali sebagai “Xuanyuan”, merangkumi perisian algoritma, platform pengkomputeran on-board, dan integrasi casis yang dikendalikan oleh wayar. Untuk memenuhi keperluan trak berat untuk memandu sendiri, Inceptio telah mengembangkan algoritma sendiri untuk menangani cabaran yang berkaitan, termasuk jarak pengereman yang panjang, kawalan dinamik yang sukar, dan penjimatan bahan bakar yang tinggi.

Pada tahun 2019, Inceptio memulakan pengeluaran dan pengembangan besar-besaran front-end bersama. Di bawah prinsip pembangunan positif dan keselamatan fungsional yang ketat, sistem pemanduan autonomi Xuanyuan disatukan ke dalam platform trak China generasi terbaru. Pada akhir 2021, Inceptio bekerjasama dengan rakan OEM untuk mencapai pengeluaran besar-besaran trak memandu sendiri L3.

Lihat juga:Syarikat memandu pintar MINIEYE menyelesaikan pusingan pembiayaan D2

Pusingan pembiayaan terbaru syarikat memberi peluang kepada Inceptio untuk melabur lebih jauh dalam sistem trak memandu sendiri, Xuanyuan, bekerjasama dengan rakan industri untuk melancarkan lebih banyak model yang dihasilkan secara besar-besaran, dan mempercepat penggunaannya dalam bidang elektrifikasi.

Inceptio telah mewujudkan operasi komersial biasa di pelbagai laluan dengan banyak pengirim industri teratas.