Syarikat cip peringkat sistem Actions Semiconduction disenaraikan di Bursa Saham Shanghai

Pada hari Isnin,Actions Semiconductor mula berdagang di Bursa Saham Shanghai.Harga terbitan saham baru ialah 42.98 yuan ($6.73) sesaham, dan harga pembukaan hari pertama ialah 85.01 yuan sesaham. Syarikat ini adalah pereka domestik yang terkenal bagi sistem-on-chip (SoC) berkuasa rendah, yang memberi tumpuan kepada menyediakan cip bersepadu profesional untuk peranti IoT pintar.

Menurut pengumuman itu, dalam IPO ini, Mobile Semiconductor merancang untuk mengumpulkan 351 juta yuan (AS $55 juta), yang akan digunakan untuk melabur dalam peningkatan cip audio Bluetooth pintar, mengembangkan MCU kuasa ultra rendah untuk peranti yang boleh dipakai dan Internet of Things, dan membina pusat R&D.

Produk utama syarikat adalah siri cip SoC yang digunakan dalam peralatan audio Bluetooth, peralatan audio dan video mudah alih dan produk interaksi suara pintar. Peranti ini boleh didapati di pembesar suara Bluetooth, fon kepala, alat kawalan jauh suara, transceiver dan dalam bidang pendidikan, suite pejabat pintar dan perkakas pintar.

Dari segi penjualan, lima pelanggan teratas Mobile Semiconductor merangkumi penyedia penyelesaian dan pengeluar komponen modul dengan pelbagai nama, termasuk Huawei, Sony, Anke High-tech, Logitech, OPPO, Xiaomi, Transsion, Philips dan Lenovo. Pelanggan lain yang terkenal ialah RichPower Electronic Devices, pengedar komponen elektronik yang terkenal di industri ini.

Lihat juga:SMIC dan Beijing mencari kemandirian semikonduktor

Actions Semiconductor mendedahkan bahawa berdasarkan penjualan cip SoC audio dan video mudah alih yang agak stabil, syarikat itu telah melancarkan pelbagai cip SoC interaktif audio dan suara pintar Bluetooth dan produk lain. Ternyata produk syarikat mendapat sambutan di pasaran dan membolehkan syarikat terus berkembang. Pada tahun 2020, penjualan cip SoC audio Bluetooth semikonduktor mudah alih adalah 64.8022 juta, meningkat 46.60% berbanding tahun 2019.