SVOLT dan CATL mencapai penyelesaian dalam kes persaingan tidak adil

Setelah hampir setengah tahun, tuntutan mahkamah antara pemaju bateri SVOLT dan syarikat gergasi industri CATL telah berakhir. Pada 19 Julai, di bawah naungan Mahkamah Rakyat Menengah Kota Ningde, Provinsi Fujian,Kedua-dua syarikat mencapai penyelesaian dalam kes persaingan yang tidak adil, memutuskan bahawa CATL akan menerima penyelesaian 5 juta yuan ($741,000) dari Svolt.

Pada bulan Februari, CATL mengajukan tuntutan terhadap SVOLT dan dua syarikat gabungannya, yang menuduh persaingan tidak adil.

Lihat juga:CATL saman SVOLT kerana persaingan tidak adil

CATL percaya bahawa antara 2018 dan 2019, sembilan pekerja CATL memberikan perkhidmatan kepada SVOLT setelah meninggalkan pekerjaan mereka, melanggar perjanjian kerahsiaan dan tidak lengkap yang telah mereka tandatangani. CATL meminta sembilan pekerja membayar denda 1 juta yuan ($148,200) setiap satu.

Mahkamah mendapati bahawa walaupun SVOLT tidak termasuk dalam senarai syarikat yang tidak bersaing dalam perjanjian CATL yang berkaitan. Mahkamah berpendapat bahawa skop perniagaan SVOLT sangat bertindih dengan skop perniagaan CATL, dan kedua-dua syarikat itu boleh dianggap sebagai syarikat yang bersaing.

Menurut laman web rasminya, SVOLT ditubuhkan pada Februari 2018 dan sebelumnya dikenali sebagai Great Wall Motors Power Battery Division. Baru-baru ini, SVOLT dengan tegas menduduki senarai 10 kapasiti terpasang teratas. Pada bulan Jun, SVOLT menduduki tempat ke-7 dengan kapasiti terpasang 0.57 GWh. Pada separuh pertama, Swart menduduki tempat ke-6 dengan kapasiti terpasang 2.58GWh, mengatasi Senvoda.

Perlu diperhatikan bahawa pada bulan Januari tahun ini, Swart melakukan panduan penyenaraian dan pengajuan dengan Jiangsu Bureau of China Securities Regulatory Commission. Oleh itu, tuntutan CATL juga dianggap sebagai tindakan keras terhadap penyenaraian Svolt.

Sekarang, dengan kedua-dua pihak menyelesaikan, proses penyenaraian SVOLT mungkin tidak terhalang.