Suning melancarkan “penyelesaian sehenti” untuk jenama asing yang ingin memasuki China

Suning International, anak syarikat perniagaan antarabangsa gergasi runcit China Suning Group, telah mengumumkan pelan kerjasama rentas sempadan baru yang akan bekerjasama dengan jenama asing yang ingin memasuki dan mengembangkan China, ekonomi kedua terbesar di dunia.

Dengan rantaian bekalan global dan keupayaan digitalnya, Suning International menyediakan “penyelesaian sehenti tersuai” kepada jenama luar negara untuk membantu mereka menarik pengguna China. Sejak China memasuki saluran pemulihan ekonomi yang pesat pada separuh kedua tahun lepas, keutamaan dan tabiat membeli-belah pengguna China telah berubah.

“Kami melihat perubahan dalam tingkah laku pembelian pengguna muda, terutama bagi Gen Z di China dalam era’pasca pandemik’, yang sangat menarik. Pertama, kita melihat mereka tertarik kepada produk asing yang mempunyai mata jualan yang menarik, cerita jenama yang baik dari tempat asal mereka dan, di atas semua, kebolehkesanan dan keaslian; Kedua, kita melihat semakin banyak orang muda pergi ke platform e-dagang untuk membeli, “kata Melody Jia, pengurus besar Suning International, kepada Pandaily semasa sidang akhbar pada hari Jumaat, yang bertepatan dengan Pameran Barang Pengguna Antarabangsa China di Haikou, Hainan.

Suning International akan menyediakan penyelesaian perdagangan rentas sempadan untuk jenama asing, termasuk pelepasan kastam dan operasi pergudangan, rantaian bekalan global dan perkhidmatan logistik, rangkaian saluran runcit baru, dan pengurusan kewangan bersepadu.

Di samping itu, ia akan menyediakan perkhidmatan perancangan perniagaan yang memberi tumpuan kepada perundingan strategik tempatan dan pemasaran kandungan-bidang utama bagi jenama luar negara untuk membangunkan strategi pasaran China yang betul dan mencapai kejayaan jangka panjang.

Jia berkata: “Jenama ini mungkin terkenal dan dihormati di negara mereka sendiri, tetapi untuk memasuki pasaran China dan berjaya, mereka memerlukan strategi penyetempatan yang sesuai.”

Melody Jia, pengurus besar Suning International, berkata bahawa Generasi Z di China telah melakukan belanja yang berbeza. (Sumber: Suning)

“Kami ingin membantu jenama global dan produk mereka sesuai dengan gaya hidup generasi muda, dan sekali lagi, kami ingin membantu pengguna muda memahami jenama dan produk mereka dengan lebih baik,” kata Jia, sambil menambah bahawa syarikat itu akan memberi lebih banyak ruang rak untuk rakan kongsi luar negara di lokasi fizikal Carrefour dan Suning.

Pada masa ini, nilai import yang diuruskan oleh Carrefour China melebihi 400 juta yuan (62 juta yuan). Menurut Chen Shangbin, naib presiden Jabatan Komoditi China Carrefour, jumlah ini dijangka berganda tahun ini.

“Kami mengimport lebih dari 10,000 produk dari 49 negara dan wilayah,” kata Chen kepada Pandaily, sambil menambah bahawa jenama pasar raya itu bertujuan untuk membuat pembelian besar di luar negara untuk menurunkan harga tempatan.

Sehingga kini, Suning International telah menandatangani perjanjian dengan anak syarikatnya Laox, peruncit bebas cukai terbesar di Jepun, agensi perdagangan Itali, jenama, pemasaran dan penyedia perkhidmatan perundingan Sup, dan syarikat rantaian bekalan e-dagang rentas sempadan e-matou. Syarikat itu berkata ia menjangkakan lebih daripada 1,000 jenama baru muncul untuk mengambil bahagian dalam inisiatif baru ini.

Syarikat berharap inisiatif ini akan menjadi enjin untuk kerjasama rentas sempadan dan mempromosikan Suning International sebagai platform rantaian bekalan import terbesar bagi jenama global untuk berakar di China.

Setakat ini, syarikat itu telah menubuhkan perkongsian dengan lebih daripada 5,000 syarikat antarabangsa dan melancarkan lebih daripada 1.2 juta produk ke pasaran China.

Suning Group ditubuhkan pada tahun 1990 dan beribu pejabat di Nanjing. Ia mempunyai dua anak syarikat tersenarai di China dan Jepun, dan mempunyai lebih daripada 300,000 pekerja di seluruh dunia. Ia mempunyai perniagaan runcit, hartanah dan perkhidmatan kewangan. …

Lihat juga:Bagaimana gergasi runcit China Suning mempromosikan inovasi runcit baru?

Pada hari Khamis, gergasi runcit mengumumkan bahawa ia telah menandatangani perjanjian rangka kerja dengan jabatan Jiangsu dan Nanjing Suruhanjaya Penyeliaan dan Pentadbiran Aset milik Negara China (SASAC) untuk menaikkan 20 bilion yuan ($3.1 bilion)Dana.

Menurut pernyataan yang dikeluarkan oleh Suning, Dana Pembangunan Runcit Baru akan mendukung Suning untuk “menyesuaikan dan mengoptimumkan struktur, merevitalisasi aset berkualiti tinggi, mencapai transformasi dan pengembangan, dan mempromosikan pengembangan industri runcit baru yang berkualiti tinggi.”

Ekspo Produk Pengguna selama empat hari bermula di Hainan pada hari Khamis, dengan lebih daripada 1,300 jenama global dari 69 negara dan wilayah yang mempamerkan produk mewah termasuk makanan tambahan, barang kemas, komputer riba dan kosmetik.

Acara berskala besar ini adalah yang pertama seumpamanya dan langkah utama dalam rancangan kerajaan untuk membina negara pulau itu menjadi pelabuhan perdagangan bebas menjelang 2025.

Penganjur Ekspo, yang ditaja bersama oleh Kementerian Perdagangan China dan Kerajaan Wilayah Hainan, berkata ia dijangka menarik lebih daripada 200,000 pelawat.