STEPVR China membuka pintu kepada alam semesta meta

Realiti maya (VR) bukanlah konsep baru, tetapi dalam fikiran banyak orang, produk hiburan terhad kepada demonstrasi teknologi untuk mencantikkan. Sehingga, orang muda yang mengambil bahagian dalam pertempuran masa depan mendapati mereka terkesan.

“Puluhan orang boleh bermain di dunia maya. Anda boleh menyentuh tombol pintu dan butang lif dalam permainan, dan anda boleh berkeliaran dengan bebas,” kata seorang hadirin setelah bermain francais Beijing “Battle of the Future” dengan rakan sekerja. “Keseronokan dan keaslian ini adalah sesuatu yang tidak dapat dialami oleh kacamata VR tradisional”.

Masa depanBArtu: Arena permainan VR terbesar di China

Pertempuran Masa Depan di Changying, Beijing, meliputi kawasan seluas 1,000 meter persegi dan boleh menampung sehingga 40 orang pada masa yang sama. Ia adalah salah satu daripada lebih daripada 140 tapak di lebih daripada 80 bandar di China, dengan ruang fizikal antara 50 hingga 1,000 meter persegi.

Jenama e-sukan VR berskala besar STEPVR “Future Battle” memberikan pengalaman mendalam kepada pemain dengan penglihatan, bau, pendengaran, dan sentuhan yang realistik. Ruang ini juga memberikan rasa keseimbangan dan kebebasan untuk berkeliaran di persekitaran seperti taman permainan yang luas.

Pemain di ruang pertempuran masa depan (Kredit gambar: STEPVR)

Future Battle telah melayani lebih dari satu juta pelanggan, dengan 70 peratus pelanggan kali pertama menjadi ahli biasa. Ruang ini menarik orang dari semua peringkat umur, termasuk orang muda yang berminat dengan permainan VR, pekerja syarikat yang mencari aktiviti membina pasukan yang menyeronokkan, dan ibu bapa yang menghabiskan masa keluarga dengan anak-anak mereka.

Dengan taman permainan pertempuran masa depannya, STEPVR telah menemui cara untuk mengewangkan teknologi VRnya yang paling maju. Teknologi kini melonjak ke pentas dunia dengan kedai permainan VR syarikat, arena VR tunggal terbesar dan satu-satunya yang menawarkan permainan CS dan MOBA dalam VR.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif STEPVR, Dr Guo Cheng berkata, pertempuran masa depan adalah seperti kafe Internet ketika komputer peribadi tidak begitu biasa. Apabila kemudahan realiti maya digunakan secara meluas di tempat komersial seperti Future Combat, tugas StepVR seterusnya adalah mencipta pengalaman realiti maya untuk rumah.

STEPVR: Perintis dunia maya

Ditubuhkan pada tahun 2013, STEPVR adalah yang pertama menghasilkan peranti VR, yang bertujuan untuk mempopularkan peranti VR, seperti PC di rumah orang.

Ia mempunyai pasukan 140 orang, 100 daripadanya memberi tumpuan kepada penyelidikan dan pembangunan. Selama sembilan tahun kebelakangan ini, pasukan ini telah membuat kejayaan besar-dari mengurangkan penyegerakan sistem vestibular hingga mengembangkan peranti VR rumah pertama yang pertama di dunia.

Pada bulan Oktober 2015, syarikat itu mempromosikan teknologi generasi pertama, yang mempunyai keupayaan kedudukan laser yang tepat. Teknologi pada masa itu mampu mengesan pergerakan pengguna dalam milimeter.

Pada bulan Jun 2019, generasi kedua dilancarkan dalam Kempen Masa Depan, yang membolehkan berpuluh-puluh pemain mengembara dalam skala epik dunia yang berbeza. Kebebasan bergerak membantu meminimumkan penyakit bergerak realiti maya, yang mungkin dialami oleh beberapa orang kerana isyarat konflik antara badan pegun dan persekitaran maya yang bergerak.

(Sumber gambar: STEPVR)

Pada bulan September 2021, STEPVR melangkah lebih jauh, membawa sentuhan ke pertempuran masa depan. Dengan menarik atau menolak pemegang robot dengan maklum balas yang kuat, pemain kini dapat menyentuh tombol pintu atau butang lif semasa permainan.

Menggunakan kata kunci yang muncul “meta-alam semesta”-rujukan kepada dunia maya yang mendalam yang dipromosikan oleh penggunaan realiti maya-dan mengaitkannya dengan cita-cita kerajaan realiti maya sendiri, Dr. Guo kini memanggil karyanya “membuka pintu kepada dunia meta-kosmik”

VR Gates 01: Pengalaman VR penuh di rumah

STEPVR akhirnya melancarkan VR Gates 01 Cage baru minggu lalu setelah sembilan tahun usaha tertumpu pada titik akses meta-kosmik. Pengguna kini dapat mengalami pengalaman permainan yang mendalam dan menyeluruh di ruang kecil yang tidak lebih dari dua meter persegi.

VR Gates 01 (sumber gambar: STEPVR)

Peserta dibawa ke evolusi sambungan digital seterusnya apabila pengguna memakai alat dengar VR, rompi sentuhan dan sarung tangan dan kemudian berjalan atau berlari bebas di platform sukan omnidirectional.

Direka untuk rendaman maksimum, Gates 01 dapat menghasilkan semula setiap pergerakan badan dan setiap ekspresi wajah melalui beberapa modul, termasuk fon kepala ringan, sistem kedudukan laser dan sistem gerakan omnidirectional.

Dengan berat hanya 150g, fon kepala ultra ringan ini ringan seperti oren, tetapi ia mempunyai resolusi 4K yang memberikan definisi tinggi dan membolehkan penyesuaian diopter. Teknologi kedudukan laser adalah teknologi kedudukan yang paling banyak digunakan dalam peperangan masa depan. Ia dapat memposisikan pergerakan pemain dalam milimeter, hanya ketinggalan sekitar 2 milisaat. Akhir sekali, sistem gerakan omnidirectional membolehkannya menyesuaikan kelajuan dan pergerakan, membolehkan kemudi dan berhenti ke mana-mana arah.

Lihat juga:STEPVR melancarkan “GATES01”: produk peringkat kemasukan pertama untuk meta-alam semesta

Seperti ketika komputer peribadi pertama kali dilancarkan di kafe Internet sebelum digunakan secara meluas di rumah, Gates 01 akan mula membekalkan perniagaan terlebih dahulu pada bulan Julai dan memberikan pengalaman tatap muka kepada pelanggan dalam pertempuran di masa depan. Versi yang lebih kecil yang bertujuan untuk kegunaan rumah akan tersedia untuk umum pada akhir tahun ini.

Pemindahan: rakan kongsi yang boleh dipercayai untuk influencer

Satu lagi sistem baru, MetaStar, yang juga dilancarkan pada sidang media pada hari Khamis, menawarkan cara baru bagi influencer media sosial untuk berhubung dengan penonton mereka.

Influencer boleh menggunakan sistem ini untuk membuat avatar untuk membuat video dan juga siaran langsung. Transfer dapat menangkap dan menghasilkan semula setiap pergerakan influencer dan membuat video langsung sehingga lima jam. Ia juga boleh digunakan untuk sidang akhbar maya, menjimatkan kos untuk menetapkan lokasi. Ini betul-betul sidang media StepVR pada hari Khamis.

STEPVR membolehkan semua orang mengalami platform seterusnya di dunia kita dan menghidupkan meta-alam semesta. Di sebalik peranti canggihnya yang menubuhkan portal yang menghubungkan manusia dan meta-alam semesta, beratus-ratus jurutera menghabiskan 9 tahun menulis 23,518,900 baris kod dan memperoleh 88 paten. Dengan kedalaman pengalaman dan penyelidikan ini, mereka tahu bahawa mereka membentuk masa depan.