Siri Huawei P50 akan dilancarkan pada 29 Julai, dengan HarmonyOS yang dikhabarkan telah dipasang sebelumnya

Pada hari Isnin, Huawei mengumumkan bahawa ia akan melancarkan siri telefon bimbit P50 pada 29 Julai, memperluaskan lagi teknologi pengimejan mudah alih yang unik. Menurut laporan Egsea.com baru-baru ini, telefon itu dikhabarkan akan dilengkapi dengan cip 4G Snapdragon 888 Series dan cip Kirin 9000 5G.

Huawei akan mengadakan sidang media pada pukul 19:30 pada 29 Julai, di mana sejumlah produk baru akan dilancarkan, termasuk P50 unggulan. Dikhabarkan bahawa versi terbaru telefon siri P Huawei ini akan diprapasang dengan platform Harmony OS Huawei sendiri.

Siri P adalah salah satu siri perdana kelas atas Huawei dan biasanya dilancarkan pada bulan Mac. Namun, kerana kekurangan cip di seluruh industri, siri Huawei P50 belum dirilis tahun ini.

Pada pelancaran HarmonyOS pada 2 Jun, Huawei menunjukkan gambar seperti apa telefon, termasuk reka bentuk nipis dan ringan untuk kamera dwi. Reka bentuknya serupa dengan Honor 50, jadi P50 mungkin kelihatan serupa dengan Honor 50, kecuali warna yang mereka pilih dan bahan yang membentuk badan peranti.

Menurut data IDC, Huawei baru-baru ini jatuh dari lima penghantaran telefon pintar global teratas pada suku pertama 2021. Ini menandakan kali pertama syarikat itu tidak berada di antara pemimpin global. Apple meningkat 50.4 peratus, menduduki tempat pertama di kelas atas. Xiaomi, OPPO, dan VIVO semuanya dengan cepat menangkap pasaran kelas bawah pada kadar lebih dari 40%, dan Samsung, yang menduduki tempat pertama di dunia, juga berkembang pada kadar 28.8%.

Lihat juga:Huawei memulakan pengeluaran besar-besaran dan penghantaran cip pemacu OLED pada akhir 2021

Pada suku pertama tahun ini, penjualan telefon bimbit Huawei telah jatuh dari lima teratas di pasaran global. Tetapi pada bulan April 2020, mengenai penjualan telefon bimbit, Huawei mengatasi Samsung untuk pertama kalinya dan menduduki tempat pertama di dunia.

Dipukul oleh kesukaran dalam perniagaan telefon bimbit, Huawei mula menjual kereta tahun ini, yang menampilkan kenderaan elektrik SERES yang bekerjasama dengan Xiaokang. Mengenai penjualan kereta, Yu Chengdong pernah mengatakan bahawa perniagaan telefon bimbit Huawei menghadapi kesulitan besar setelah dibatasi oleh Amerika Syarikat. Dia berharap dapat menebus kerugian dengan menjual kereta. Ini adalah strategi jangka panjang Huawei dalam 5-10 tahun ke depan.