Singapore Airlines mencari penyenaraian sekunder di Hong Kong

Pembuat kereta elektrik China NIO Inc mengemukakan dokumen kepada Bursa Saham Hong Kong (HKEx) pada hari Isnin, dengan mengatakanRancangan untuk disenaraikan di Papan Utama dengan cara pengenalan. Morgan Stanley, Credit Suisse dan CICC akan bertindak sebagai penaja bersama inisiatif yang dicadangkan. Prospektus menunjukkan bahawa William Lee, pengasas, ketua dan CEO NIO, memegang 10.6% saham, dan Tencent memegang 9.8%.

Bursa Saham Hong Kong berkata penyenaraian melalui pengenalan menyediakan syarikat yang tersenarai di bursa saham lain dengan cara untuk disenaraikan di Hong Kong, sama ada melalui penyenaraian dua peringkat atau penyenaraian sekunder, tanpa perlu mengumpul dana. Borang penyenaraian ini sesuai untuk pemohon yang sudah mempunyai asas pemegang saham yang luas dan tidak mahu menanggung kos penyenaraian tambahan untuk mengumpul dana.

NIO mengumumkan bahawa ia telah mengajukan permohonan penyenaraian sekunder saham biasa Kelas A di Bursa Saham Hong Kong sesuai dengan peraturan tempatan dan tidak akan menerbitkan atau melupuskan saham yang berkaitan dengan penyenaraian ini.

Saham biasa Kelas A NIO dijangka akan diperdagangkan di Bursa Saham Hong Kong mulai 10 Mac 2022, dengan kod saham 9866. Mereka akan diniagakan dalam unit 10 saham biasa Kelas A setiap saham, dan urus niaga akan dijalankan dalam dolar Hong Kong.

Sejak penyenaraiannya di pasaran saham AS pada tahun 2018, NIO telah berkembang dengan stabil. Hingga kini, ia mempunyai 384 kedai penjualan dan lebih dari 200 pusat perkhidmatan purna jual di seluruh dunia. Lebih daripada 800 stesen pertukaran bateri dan lebih daripada 7,400 cerucuk pengisian telah dibina.

Pada tahun 2021, syarikat menghantar 91.429 kereta baru, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 109.1%. Sehingga 31 Januari 2022, 176,722 kenderaan elektrik pintar telah dihantar. Tiga model baru berdasarkan platform teknologi pemanduan autonomi NT2.0 akan dikeluarkan pada tahun 2022.

Lihat juga:Jenama kenderaan elektrik NIO bertindak balas terhadap khabar angin bahawa ia akan memasuki industri telefon pintar

Di samping itu, pada bulan Julai dan Ogos 2021, pesaing domestik NIO Xiaopeng Motors dan Li Motors mencadangkan penyenaraian sekunder masing-masing di Bursa Saham Hong Kong, yang menunjukkan bahawa ketiga-tiga syarikat kereta tenaga baru ini akan segera mendapati diri mereka berkumpul di tempat perdagangan yang sama..